Публикация

Офталмолозите настояват за безплатен скрининг на новородените

Очните специалисти призовават да се осигури възможност всички новородени деца у нас да преминават безплатен профилактичен преглед при офталмолог...


Очните специалисти призовават да се осигури възможност всички новородени деца у нас да преминават безплатен профилактичен преглед при офталмолог.

Tова стана ясно по време на Шестия конгрес на Черноморското офталмологично дружество, който се провежда от 4 до 6 септември във Варна.
Лектори на форума са световно признати специалисти от Русия, САЩ, Украйна, Германия, Великобритания, Италия, Турция, Словения, Белгия, Грузия и други.

„Навременният скрининг на новородените е необходим, тъй като огромна част от недоносените развиват ретинопатия, която води до загуба на зрението, ако детето не се лекува най-късно до навършване на 6 месеца.” - коментира академик Петя Василева, преподавател в Мединския университет в София.

Около 40 на сто от незрящите деца у нас са загубили зрението се в резултат на ненавременното лекуване на болестта. Лекарите съветват бебетата да бъдат прегледани от офталмолог до третия месец след раждането.
Тъй като детското зрение се развива напълно до шестата-седмата година, е необходимо прегледите при очен специалист да бъдат чести.

Сред основните теми на конгреса е и лечението на катарактата, която е най-честата причина за операции на очите, като у нас, така и по света.

Нов модел вътреочни лещи дава възможност за възвръщане на нормалното зрение при катаракта и старческо далекогледство, съобщи британският офталмолог проф. Ричард Пакард, който е сред лекторите на конгреса.
Новият модел лещи вече се прилага в Западна Европа, но според специалистите едва ли ще намери широко приложение у нас заради високата си цена. Една такава леща струва 2 300 лева, а в българските пациенти рядко могат да си позволят да платят повече от 900 лева.

Ежегодно у нас 25 000 българи се оперират от перде на очите. Катарактата все повече се „подмладява” – вече има пациенти на по 45-50 г. с такава диагноза.

Във връзка с друго често срещано заболяване на очите – късогледството, д-р Мераб Двали от Грузия заяви, че най-успешният метод за лечение е лазерната терапия. Той посочи, че 9-годишният му опит в този вид лечение показва 95-процентна успеваемост на операциите без последващи усложнения. По думите му, лазерът може да коригира зрението дори и при хора с 10-12 диоптъра. Той допълни, че този метод дава възможност за успешно лечение и при астигматизъм, дори при 8-годишни деца.

Коментари