Публикация

Д. Бъчваров: Вместо здравна стратегия – рецепта за разпиляване на пари

Българското здравеопазване се разпада като система, защото две поредни правителства решаваха нещата на парче, без стратегия за реформа...


Българското здравеопазване се разпада като система, защото две поредни правителства решаваха нещата на парче, без стратегия за реформа.

Такава позиция изрази пред health.bg макроикономистът Димитър Бъчваров, заместник-председател на Демократи за силна България.

„При масивните разходи за солидарните системи, каквито са здравеопазването, образованието, пенсионната система и в известен смисъл отбраната, за да има ефективност в изразходването на средствата, трябва да има дългосрочен проект.” – поясни макроикономистът.

По думите му, през последните 7 години у нас не е направено нищо в тази посока.

Димитър Бъчваров подчерта, че за здравеопазването са необходими повече пари (в страните от ЕС средствата от брутния вътрешен продукт, които се отделят за сектора, са с 1-1.5 процента повече, отколкото у нас); но това не бива да става по начина, възприет от управляващите.

„Те чакат да дойде септември или октомври, за да разпределят средства от бюджетния излишък.” – коментира Димитър Бъчваров.

Според него, друг проблем на здравната ни система е липсата на здравни стандарти.

„Подходът на правителството е рецепта за разпиляване на пари.” – каза в заключение макроикономистът.


Коментари