Публикация

Възпаленията са най-честият гинекологичен проблем при бедните жени

Екип на Българската асоциация по семейно планиране извърши безплатни прегледи в 8 плевенски села...


Най-честият гинекологичен проблем при жените в неравностойно положение са възпалителните заболявания.
Това е установил екип на Българската асоциация по семейно планиране, който извърши безплатни прегледи в 8 плевенски села.

Консултациите са част от проект за предоставяне на услуги в областта на сексуалното и репродуктивното здраве на жени със затруднен достъп до здравни грижи.

Радостното е, че при нито една от прегледаните 545 жени не е установен рак на маточната шийка, съобщи д-р Красимир Романов, координатор на проекта за Плевенска област.

Медицинският екип е поставил над 50 спирали, раздадени са десетки противозачатъчни таблетки и стотици презервативи.

В продължение на година (до юни 2009 г.) д-р Романов ще преглежда два пъти месечно, без заплащане, жени от селата Горна Митрополия, Дисевица, Търнене, Ясен, Опанец, Рибен, Ореховица и Ставерци.
Стойността на проекта за Плевенска област е 42 000 лв. С част от средствата е закупен преносим ехограф.

Екипът на д-р Романов ще започне образователна програма сред плевенските ученици. Идеята е младите хора да научат повече за предпазването от полови болести, както и от нежелана бременност.

Преди дни на посещение в Плевен беше Марика ван дер Виле, програмен координатор на Европейския офис на Международната федерация по семейно планиране. Тя очаква, че след като приключи националният проект на БАСП, започнатите дейности ще продължат на регионално ниво, със съдействието на местните власти.
Организацията има клонове в 146 страни.


Коментари