Публикация

Нещастните хора гледат повече телевизия

Продължителното гледане на телевизия е вредно не само за здравето, но и за емоционалното състояние. Учени са установили, че нещастните хора предпочитат да си стоят пред телевизора, вместо да излязат с приятели.


Проучване показва, че щастливите хора общуват повече, четат повече вестници и правят повече секс, но не гледат много телевизия.

Американски учени са анализирали социалните навици на 30 000 души за период от 30 години. Резултатите показват, че нещастните хора гледат с 30% повече телевизия от доволните от живота си, заявяват учени от Университета в Мериленд.

Социолозите предполагат, че телевизията предоставя краткотрайно забавление на зрителите, но на цената на дълготрайно неразположение.

Телевизията е атрактивна алтернатива на социалните контакти, защото предоставя забавления, без да се изисква планиране, финансови средства или излизане извън дома.

В действителност тя може да се причисли към зависимостите, защото има същия ефект – моментно удоволствие и дълготрайна празнота.

Проучването, публикувано в Social Indicators Research journal, доказва, че телевизията не прави хората щастливи и не може да замести социалните контакти.



Коментари