Публикация

Ген. Тонев: Военните болници ще поемат спешната помощ

Тенденцията в целия свят е към сливане на учебната и научната работа на военните структури и медицинските факултети. Изключение правят големите страни – Русия, САЩ и Китай...


„Планираме в следващите няколко години военните болници да поемат бързата и спешната помощ в страната като се обединят със сегашните центрове, както е в повечето страни в Европа.”

Това заяви в Пловдив генерал-майор Стоян Тонев, началник на Военномедицинската академия.

Според него, структурите и възможностите на военните болници, които обхващат 28 на сто от болничната помощ и 8 процента от доболничната, позволяват това да се направи.

„Ние сме изключително мобилни, защото разполагаме с хеликоптери и със самолети за евакуация по въздуха. Освен това разполагаме с отлични специалисти и качествена апаратура.” – аргументира се генерал Тонев.

Той подчерта, че тенденцията в целия свят е към сливане на учебната и научната работа на военните структури и медицинските факултети. Изключение правят големите страни – Русия, САЩ и Китай.

„В последните месеци, въпреки че се говори за напрежение в системата, се случват и позитивни неща.” – коментира генерал Тонев.

Той подчерта, че министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев се опитва да решава проблемите с по-прагматичен поглед, но е крайно време „всички да осъзнаем, че здравеопазването и медицинската организация са приоритет на цялата държава”, а не само на ресорното министерство.

”Години наред различните политически пристрастия у нас забавят важни процеси в здравната реформа, като преструктурирането на болниците и дори приватизацията им.” – допълни генерал Тонев.

„Няма страна в света, където всички да са доволни от здравеопазването, въпросът е по-малко да са недоволните.” – каза той в заключение.

Началникът на Военномедицинската академия днес беше удостоен със званието „Доктор хонорис кауза” на Медицинския университет в Пловдив. Със същото звание беше отличен и професор Давид Москона от Израел.


Коментари