Публикация

Столетниците имат по-здраво поколение

Изследване показва, че столетниците притежават „добри” гени, които могат да се наследяват. Резултатите показват, че децата на дълголетниците се радват на по-здрав и дълъг живот.


Децата на столетниците живеят по-дълго и са по-здрави, съобщи Ройтерс.

Изследване показва, че столетниците притежават „добри” гени, които могат да се наследяват и децата им се радват на по-здрав и дълъг живот.

Поколението на дълголетниците няма сериозни здравословни проблеми за разлика от връстниците си, твърдят учени от Бостънския университет. Диабетът и сърдечно-съдовите заболявания са рядко срещани.

Учените обясняват дълголетието с характерна за столетниците физиология, която се предава по наследство.

В проучването са участвали 600 американци на възраст около 72 години. 440 от тях са имали столетник за родител, който е доживял или надживял 100 години. 192 от доброволците са имали родители със средна продължителност на живота.

За 4 години (период на проучването) 81% от децата на столетниците не са били застрашени от смърт или развитие на диабет и кардиологични проблеми.

Само 0,7% са получили инфаркт в периода на изследването в сравнение с 3,5% при децата на хората с по-ниска продължителност на живота.

1% от групата на столетниците получили удар в сравнение с 6% при другата група.

При диабета ситуацията е подобна – 0,8% при столетниците и над 5% при другите.

Откритията, публикувани в Journal of the American Geriatrics Society, доказват, че поколението на столетниците избягва някои заболявания и по-важното – продължителността на живота им е също толкова голяма.


Коментари