Публикация

Аптеките не са просто магазини

Започва програмата „Първо се консултирайте с Вашия фармацевт”, която цели подобряване на фармацевтичните услуги.


Стартира европейска програма за развитие на качеството на фармацевтичните услуги с участието на Федерацията на потребителите и Българския фармацевтичен съюз.
„Първо се консултирайте с Вашия фармацевт” цели възвръщането на доверието на пациента към фармацевта, който може да му предложи компетентна помощ.

„Задължение на фармацевтите е да дават лекарствена информация и то не се изчерпва само с продажбата на лекарства. Те трябва да допълват ролята на лекаря, но не да го заместват” - заяви Габриела Вутева, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.
Тя уточни, че много от хоспитализациите са вследствие на неправилна употреба на лекарства.

"За болните хора е важно да знаят, че има на кого да разчитат за точна и изчерпателна информация за употребата на предписани лекарства или да се консултират за продукти без рецепта. Потребителят има право на най-добрата предварителна информация", каза Павел Кърлев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите.

Програмата започва през 2009 и е безсрочна. Насочена е към промяната на начина на мислене на пациентите и фармацевтите. Повишаването на квалификацията на фармацевтите ще предостави на пациентите по-добро обслужване.



Коментари