Публикация

Токсиколози: Учениците във Варна приготвят баници с хероин

Тийнейджърите във Варна си приготвят баници и тестени закуски с хероин, алармира д-р Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във местната Военна болница...


Тийнейджърите във Варна си приготвят баници и тестени закуски с хероин, алармира д-р Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във местната Военна болница.
Разпространена е и практиката хероинът да се пуши от станиол или от бутилка.
Най-разпространени сред учениците обаче са марихуаната, кокаинът и синтетичнине наркотици, като екстази и амфетамини.

Според статистическите данни от 2003 г. досега, пикът в употребата на наркотици е бил през 2006 г.
Към момента има тенденция към спад, но това е за сметка на злоупотребата с алкохол, предупреждават токсиколозите. Във Варна всеки пети пациент с остра алкохолна интоксикация е тийнейджър. През 2008 г. в морския град няма починали пациенти от употреба на наркотици и спиртни напитки.

Лекарите отбелязват, че смъртните случаи в токсикологичното отделение най-често са поради свръхдоза хероин, при 20-25-годишни хора. Жертвите обикновено нямат голям опит в употребата на наркотици, поради което не успяват да преценят правилно дозата.

През 2008 година във варненската психиатрия от зависимости са се лекували над 300 души, повечето от които са се подлагали на терапия и преди това.

Специалистите отбелязват, че към алкохола и опиатите нерядко се пристрастяват млади хора на ръководни длъжности. Мъжете най-често употребяват амфетамини и алкохол, а жените – само спиртни напитки, посочи д-р Златева.
През летния сезон случайният секс най-често е съпроводен от консумация на алкохол и екстази в дискотеките. Често в нощните заведения ученици поемат виагра чрез инхалация.



Коментари