Публикация

Фондът за лечение на деца отпуска средства за още 12 българчета

Общественият съвет при център „Фонд за лечение на деца” разгледа молбите за лечение на 12 деца в чужбина.


Общественият съвет при център „Фонд за лечение на деца” разгледа молбите за лечение на 12 деца в чужбина.

14-годишната К.Я. ще се лекува в Германия от тежка гръбначна малформация. 5-годишната Е.Ц. ще замине за Франция за продължаване на лечението от злокачествен тумор на гръбначния стълб.

Фондът финансира търсенето и заплащането на разходите за нефамилен донор за трансплантация по повод злокачествени заболявания на кръвта на Х.Ч. /16 год./, и П.Г. /9 год./

За 17-годишния П.Й. се очаква оферта от Германия за лечение на рядък вид злокачествено заболяване – сарком на Юинг.

Генетичен материал на две деца - Л.Г., на 6 години, и С.С., 14 години, ще бъде изпратен във водеща европейска лаборатория в Белгия, за да се установи причината за уврежданията им, както и опасността генетичната малформация да се повтори при следващи деца в двете семейства.

Одобрено е искането на Националната кардиологична болница за 12-годишния Х.В. да бъде закупен специален електрокардиостимулатор с вграден кардиовертер, който автоматично прекратява опасните за живота на момчето тежки камерни аритмии.

Фондът гласува да бъдат доплатени различни суми за лечението на вече изпратени в чужбина деца. Одобрено е и предложението на ръководителката на Детската кардиологична клиника доц. Цонзорова да бъдат поканени на разноски на фонда специалисти от Полша, които да извършват в София инвазивни кардиологични процедури на шест малки пациенти.

Полската школа е сред водещите в тази област, а гостуването на специалистите на място спестява средства при осигуряване на най-високо качество за лечение на децата.



Коментари