Публикация

Д-р Божидар Нанев бе избран за председател на БЛС

Д-р Божидар Нанев бе избран за председател на Българския лекарски съюз на събор на съсловната организация в София, насрочен от министъра на здравеопазването.


Д-р Божидар Нанев бе избран за председател на Българския лекарски съюз на събор на съсловната организация в София, насрочен от министъра на здравеопазването.

За д-р Нанев, ръководител на варненската колегия, гласуваха 176 делегати, а за другия претендент – д-р Цветан Райчинов, бивш заместник-председател на БЛС, – 174.

Правото си на глас упражниха общо 353 делегати на районни колегии, като 3 бюлетини бяха обявени за недействителни.

Първоначално за поста бяха номинирани петима - д-р Михаил Тиков, д-р Божидар Нанев, д-р Цветан Райчинов, проф. Милан Миланов и д-р Юлиян Йорданов.

Проф. Миланов веднага си направи самоотвод. По думите му, бъдещият председател трябва да бъде млад, силен и необвързан лекар. Веднага след като представи вижданията си за бъдещото управление на съсловната организация пред делегатите, неочаквано самоотвод си направи и д-р Юлиян Йорданов.

Новоизбраният председател д-р Божидар Нанев, който е специалист по обща, детска и гръдна хирургия, заяви, че негов приоритет е да върне доверието на лекарите и обществото към съсловната организация.

„А това може да стане само ако спазваме принципите и законите на устава. Друг начин няма. Именно неспазването на тези правила разклати доверието в съсловната ни организация.” – категоричен бе д-р Нанев.

Като първостепенна задача той определи подписването на нов рамков договор за 2009 г.

За заместник-председатели на Българския лекарски съюз бяха избрани д-р Цветан Райчинов (Русе) и д-р Стефан Константинов (Кюстендил).

Имената на новите членове на Управителния съвет на съсловната организация ще бъдат съобщени утре. Тогава ще се избрат и председателите и членовете на Комисията по професионална етика и на Контролната комисия на БЛС.

Мандатната комисия с председател д-р Здравко Димитров (от РЛК-Бургас) обяви, че за днешния събор районните колегии са избрали 459 делегати, а за легитимността на решенията е необходим кворум от 306 души.

"Официално регистрираните делегати са 380. Това означава, че 46-ият отчетно-изборен събор на лекарския съюз е законен." - уточни д-р Димитров.



Коментари