Публикация

Увеличават се инсултите заради неконтролирана хипертония

През последните дни има увеличение на броя на пациентите, приети в Неврологичната клиника на Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив с хеморагични мозъчни инсулти, съобщи...


През последните дни има увеличение на броя на пациентите, приети в Неврологичната клиника на Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив с хеморагични мозъчни инсулти, съобщи пред health.bg ръководителят на клиниката проф. Захари Захариев.

Според него това се дължи на неконтролираната хипертония при значителна част от болните. "Някои пациенти трудно осъзнават факта, че лечението на рисковите за инсулт фактори продължава до края на живота. Не е възможно високото кръвно налягане да се излекува с неколкоседмичен прием на медикаменти, предписаните таблетки се пият години наред", заяви проф. Захариев.

Сред основните рискови фактори той посочи освен хипертонията и захарния диабет, дислипидемиите (високо ниво на холестерола и триглицеридите в кръвта).
Висока остава заболеваемостта и от исхемични мозъчни инсулти, при които и смъртността, и инвалидността са много високи.

Предпазването от инсулт включва редовен контрол на кръвното налягане и кръвната захар, както и прием на медикаменти от рода на симвастатина при висок холестерол.

При поява на слабост в крайниците от едната страна на тялото, затруднения в говора, обърканост, сетивни нарушения, трябва да се търси специализирана спешна неврологична помощ, за да се предотврати настъпването на тежък инсулт.Коментари