Публикация

БЛС: Здравната каса да каже иска ли преговори по нов рамков договор

Трите години без подписан Национален рамков договор не доведоха до по-добро здравеопазване...


Изтичането на договорите на лечебните заведения с НЗОК в края на 2008 г., наред с липсата на преговори по рамков договор за 2009 г., постави Управителния съвет на касата в ситуация, в която беше длъжен да приеме регламент за работа с договорните партньори.

Такава позиция изрази Управителният съвет на Българския лекарски съюз.

„В същото време БЛС, като представител на лекарското съсловие смята, че трите години без подписан Национален рамков договор и еднолични решения на НЗОК не доведоха до по-добро здравеопазване, нито до по-голяма удовлетвореност на пациентите и изпълнителите на медицински дейности.” – с казва в изявление на БЛС, разпространено до медиите.

В него се посочва, че недоволството на съсловието от подобна ситуация е една от причините за смяна на ръководството на БЛС на 46-ия Отчетно- изборен събор, с което формалните пречки за започване на преговори са отпаднали.

„Смятаме, че е крайно време УС на НЗОК да заяви ясно позицията си – желае ли разговори със законно избраните представители на лекарското съсловие и приема ли диалога като средство за подобряване на правилата за работа.” – се казва още в становището на съсловната организация.

Отчитайки множеството проблеми и противоречия, включително в здравното законодателство, ръководството на БЛС изрази готовност да се обърне „към всички компетентни органи в търсене на решение на проблемите”." }-->

Коментари