Публикация

Проверка не установи нарушения в дейността на пловдивските гинеколози

Няма допуснати нарушения и пропуски в работата на седемте пловдивски акушер-гинеколози, чиито пациентки родиха мъртви деца.
Това съобщи д-р Георги Божиков...


Няма допуснати нарушения и пропуски в работата на седемте пловдивски акушер-гинеколози, чиито пациентки родиха мъртви деца.

Това съобщи д-р Георги Божиков, директор на Районния център по здравеопазване в града.

Специалистите от центъра и здравната каса са извършили съвместна проверка. Тя бе назначена след сигнал от завеждащия родилното отделение в УМБАЛ „Св. Георги” проф. Никола Милчев, че през последните три месеца на 2008 г. 9 жени са постъпили в отделението с мъртъв плод.

„Според документацията на специалистите, на жените са били направени всички необходими изследвания и консултации, а бременността им е била проследена според изискванията на Наредба 39.” - уточни д-р Божиков.

„При проверката е установено, че при четири от родилките наблюдението е започнало още в 12-ата гестационна седмица от бременността. Останалите три са потърсили специалист по-късно. Една от бременните е била непълнолетна – на 16 години, и с психични отклонения, втората жена е употребявала наркотици, а при третата е имало Rh несъвместимост и предишни мъртви раждания. Две от жените са били без здравни осигуровки, но въпреки всичкo през цялата бременност са получили необходимите грижи.” – заяви директорът на РЦЗ-Пловдив.

Не са установени и пропуски на лекарите след постъпването на жените в родилното отделение. При проверката е установено още, че в пет от случаите бременните са влезли в болницата месец преди термина поради усложнения, а останалите са постъпили вече с мъртъв плод.

Според д-р Божиков, тези случаи са фатално стечение на обстоятелствата.
Данните показват, че за миналата година в областта няма увеличение на мъртвородените деца.



Коментари