Публикация

ХИВ еволюира и избягва атаките на имунната система

Международно проучване показва, че вирусът на ХИВ много бързо се адаптира и това ще затрудни разработването на бъдеща ваксина.


Международно проучване показва, че вирусът на ХИВ много бързо се адаптира и това ще затрудни разработването на бъдеща ваксина, съобщи Би Би Си.

ХИВ може да се приспособява към човешките гени, които контролират имунната система и по този начин да избягва атаките й.

Учените припомнят, че вирусът не засяга хората по един и същи начин. Едни развиват СПИН след 10 години, при някои отнема само 12 месеца, а при трети – 20 години, и то без да приемат медикаменти.

Човешките левкоцитни антигени са ключовите молекули на имунната система, които пречат на вируса. Хората имат различни вариации на тези антигени и това е от огромно значение за скоростта, с която се развива СПИН.

В проучването са изследвани над 2800 души от Великобритания, Австралия, Южна Африка, Канада и Япония.

Резултатите показват, че генетичните вариации се отразяват по различен начин на ХИВ вируса – едни го спират, а към други е „имунизиран”. Той е успял да еволюира само за няколко десетилетия, обясняват учените.

При разработването на ваксина трябва да се има предвид променящата се природа на вируса.


Коментари