Публикация

Японски учени създадоха ефективна технология за получаване на стволови клетки

Не се използват химически препарати, което повишава степента на безопасност при използването на получените стволови клетки...


Учени от токийския университет „Кейо” са разработили нова технология, при която десетократно се повишава ефективността при получаването на стволови клетки (iPS – induced pluripotent stem cells) от клетъчен материал на възрастен човек.

Резултатите от разработката бяха обявени от проф. Юми Мацудзака на научен симпозиум по репродуктивна медицина в Токио.

„Съвременната наука е фокусирана върху създаването на стволови клетки от клетъчен материал на човек в зряла възраст. Нашата технология, при която още на началния етап се селектират, клетките, годни за създаване на iPS, е с висока ефективност.” – коментира проф. Мацудзака, цитирана от агенция „Новости”.

В Япония първият успешен опит за получаване на стволови клетки от тъкан на възрастен човек беше извършен през 2006 г. Напредъкът на изследванията в тази област прави възможно създаването на тъкани и органи за трансплантации и лечение на различни заболявания.

На сегашния етап основните проблеми са рискът от образуване на тумори и ниската ефективност при създаването на стволови клетки.
При съществуващите технологии под 1 процент от използваните обикновени клетки се трансформират в стволови.

Новата методика, разработена в университета „Кайо” позволява още на началния етап да бъдат подбрани клетки, годни за подобна трансформация. Такива са мезенхималните клетки от гръбначния мозък (МСК – mesenchymal stem cell).

Ефективността на новия метод е 10 процента. При него не се използват химически препарати, което повишава степента на безопасност при използването на получените стволови клетки.


Коментари