Публикация

Пушенето е много разпространено сред децата у нас

Според изследване сред ученици, пушат над 30 % от момичетата и над 24% от момчетата до 13 год.


Въпреки законовите мерки, предприетите превантивни програми и информационни дейности за ограничаване на тютюнопушенето, сред децата то е все още много разпространено.

Това съобщи д-р Антоанета Манолова от Националния център по опазване на общественото здраве.

По данни на Световната здравна организация, в много страни възрастните пушачи намаляват, но това не се отразява на броя на децата, които посягат към цигарите.

Проучване, проведено сред 3241 ученици в България на възраст 13-15 години, показва, че над половината от децата са правили опити да пушат, и то във възрастта между десетата и тринадесетата година.

Според изследването, пушат 31.6 % от момичетата и 24.4 на сто от момчетата.

Една от водещите причини децата да посягат към цигарите е, че в семейството или в приятелския кръг се пуши. Влияние оказва и това, че въпреки законовите ограничения, над 2/3 от децата успяват да купуват цигари, без да показват документ за самоличност.

Неефективно се оказва и обучението в училищата срещу тютюнопушенето – впоследствие едва около 5% от децата решават да спрат цигарите.

„А проблемът с тютюнопушенето при децата е много сериозен, тъй като оказва влияние върху цялостното им развитие.” – заяви от своя страна д-р Георги Котаров, главен експерт в здравната инспекция.

Според специалистите, ако тютюнопушенето не започне до 18-годишна възраст, е малко вероятно това да се случи на по-късен етап.

Като добра превенция на пушенето се сочи медийното влияние, чиято активност в тази посока е нараснала забележимо през последните години.

„Рекламата на тютюневи изделия обаче не изостава.” - коментира д-р Манолова и допълни, че над 10% от децата са получавали безплатни цигари от представители на тютюневи компании.

Специалистите са категорични, че за лечение на никотиновата зависимост в детската и юношеската възраст не е необходимо да се прилагат медикаменти. Подходящи са спортът, музиката, танците, изкуството.

Националният център по опазване на общественото здраве, съвместно с италианската Асоциация за борба срещу раковите заболявания, организира конкурс за детска рисунка на тема „Не на цигарите”. В него могат да участват деца от предучилищна възраст, както и ученици от 7 до 11 години. Крайният срок за изпращане на документите е 13 май. Победителите ще бъдат наградени на 21 май.


Коментари