Публикация

Европейско проучване: Икономическата криза води до нарушения в съня

По повод Световния ден на съня, който през тази година се отбелязва на 20 март...


Икономическата криза има негативен ефект върху съня на европейците, което от своя страна може да предизвика редица проблеми от здравен и икономически характер.
Това показва проучване в 7 европейски страни, проведено по повод Световния ден на съня, който през тази година се отбелязва на 20 март, съобщиха от компанията Lundbeck.

В изследването са обхванати 6694 европейци на възраст над 18 години, граждани на Португалия, Франция, Великобритания, Германия, Чехия, Унгария и Полша.
Една четвърт от анкетираните отбелязват, че качеството на съня им е влошено вследствие на кризата. Най-засегнати са португалците, 42 на сто от които посочват подобни проблеми. Във Франция такива оплаквания имат 18 на сто от хората.

Данните показват, че 66 процента от възрастните европейци са страдали от нарушения на съня през последните 12 месеца, като 19 на сто са потърсили лекарска помощ.

Нежеланите ефекти върху организма на следващия ден след непълноценен сън биха стрували на Европа милиарди евро заради нарастването на броя на пътните инциденти и увеличаването на здравния риск, сочат изводите от проучването.
То е проведено онлайн от YouGov.

Световният ден на съня се организира от Световната организация за медицина на съня (WASM).

Коментари