Публикация

Проф. Радослав Гайдарски: Догодина ще има и частни здравни каси

-Профecор Гайдарски, за пореден път ще обсъждате при премиера демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Кога очаквате това да стане факт?

-Демонополозицаята ще мине на обсъждане. Това, което се говори в момента, позволява да се случат две неща. Едното е 3% увеличение на здравната вноска. И тези 3% да отидат в здравноосигурителните дружества. Или тези 3% влизат в общата здравноосигурителна вноска и тя става 9% и всичките тези пари се преразпределят между демонополизираната НЗОК и между останалите каси. Защото не знаем колко каси ще бъдат, може да бъдат 5, 6, 7 и т.н.

-Как ще става разпределението?

-Парите няма да се разпределят така – на вас ви даваме 200 милиона, на друг даваме 300 милиона. Ще има избор на каса. Например в едната каса може да отидат 1 милион българи, а в другата може да отидат само 100 хиляди души. Естествено че парите няма да бъдат поравно. Те ще бъдат поравно, ако всички жители на България бъдат разделени поравно. Но понеже всяка каса ще набира клиенти, различията ще бъдат големи.


Профeсор Гайдарски, за пореден път ще обсъждате при премиера демонополизацията на Наицоналната здравноосигурителна каса (НЗОК). Кога очаквате това да стане факт?
Демонополозицаята ще мине на обсъждане. Това, което се говори в момента, позволява да се случат две неща. Едното е 3% увеличение на здравната вноска. И тези 3% да отидат в здравноосигурителните дружества. Или тези 3% влизат в общата здравноосигурителна вноска и тя става 9% и всичките тези пари се преразпределят между демонополизираната НЗОК и между останалите каси. Защото не знаем колко каси ще бъдат, може да бъдат 5, 6, 7 и т.н.

Как ще става разпределението?
Парите няма да се разпределят така – на вас ви даваме 200 милиона, на друг даваме 300 милиона. Ще има избор на каса. Например в едната каса може да отидат 1 милион българи, а в другата може да отидат само 100 хиляди души. Естествено че парите няма да бъдат поравно. Те ще бъдат поравно, ако всички жители на България бъдат разделени поравно. Но понеже всяка каса ще набира клиенти, различията ще бъдат големи.

Ще пререгистрирате ли съществуващите частни здравноосигурителни фондове?
Няма да се пререгистрират, а ще има критерии, по които те да стават здравноосигурителни каси, ако отговарят на тези критерии.

От кого ще се вдигне здравноосигурителната вноска?
Предвижда се вноската да почне да се събира от 1 юли, за да може да се натрупват парите до края на годината. А евентуално да заработят касите и стълбовата система от 1 януари 2009 г.

Повишената здравна вноска от кого ще се плаща – от работника или от работодателя?
Най-вероятно ще бъде равномерно – 65% на 35% за работника.

Ще успеете ли до края на март с промените?
Ако има добро желание, може да се успее. Но не съм много убеден, че може да стане до средата на март. Ние по-скоро разработваме критерии – за демонополизация, за частните фондове.

Одобрена ли е вече здравната карта?
Този път всички я харесаха. Ние я развихме в зависимост от това, че ще има още 3% здравна вноска, че ще има демонополизация на НЗОК. Затова в здравната карта ние дадохме някои промени. Разделихме здравните заведения на 4 нива. Първото ниво това са здравни структури, които ще обслужват население до 25 000 души. Има второ ниво – от 20 000 до 40 000 души. Трето ниво – над 40 000. Четвъртото ниво - това са областните болници. И, разбира се, университетските болници, които ще стоят настрани, защото там всеки гражданин може да дойде. Те ще бъдат като струкури, които не влизат в тези 4 нива. Ние настояваме националната здравна карта да има задължителен характер. Иначе тя няма да може да бъде въведена в действие.

Приватизацията от кои структури ще тръгне най-напред?
Ние не приватизираме никакви болници, а само премахваме мораториума в закона. И вкарваме една група болници в забранителен списък.

Вие видяхте какви са настроенията в залата на конференцията, организирана от съсловните организации. Можете ли да ни кажеге дали и в страната ситуацията е подобна?
Аз мисля, че нещата в страната са спокойни. Виждате, че се опитват непрекъснато да вдигнат болниците и сестрите на протестни действия, но никой не ги поддържа. Аз казах – трябва да се прави разлика между българските лекари, българските сестри и тези така наречени управителни съвети на Българския лекарски съюз, на организацията на сестрите. Освен това на конференцията са поканени само опозиционни депутати, отцепници – като д-р Лъчезар Иванов, доц. Атанас Щерев. На тази конферениця те са се подготвили. Това са само техни хора от управителните съвети и от регионалните им структури.

Има ли криза в здравеопазването?
Не разбрахте ли колко много пари сме налели в здравеопазването. Само ние от Министерството на здравеопазването сме дали за миналата година 139 милиона лв. в болничните заведения и за закупуване на апаратура. Но те не искат за чуят. Аз им говоря, те не искат да слушат. Ние говорим за болниците, които са към министерството. В общините е друго. Но и там нещата са различни. Отидете във Варна и ще видите колко пари е дала общината за здравеопазването. Докато в някои общини не дават пари. Аз нямам никакъв лост да накарам общинските съвети и кметовете на тези общини да дават повече пари. А те непрекъснато цитират някакви други цифри, които аз не знам – Станка Маркова цитира детските ясли, но детските ясли не са към нас. Цитират се някакви домове за социални грижи. Но половината от домовете са към нас - аз отговарям за 32 дома, другите са към общините и към социалното министерство. Има разлика в заплащането. Но с това заплащане аз нямам нищо общо с него. Говорих им, никой не може да те разбере. Те се слушат само помежду си.

Според Вас какви са проблемите?
Аз нямам проблеми. А и не разбирам защо искат да стачкуват.

Коментари