Публикация

Как се правят „бебетата в епруветка”?

Как се правят „бебета в епруветка”? Как точно се случва това тайнство, в резултат на което на бял свят се появява желаното от години дете?Health.bg потърси мнението на ембриолога на ин витро центъра в Плевен Нина Айвазова. От нея – със знанията и уменията, които притежава, зависи оплождането в епруветките.


Как се правят „бебета в епруветка”?
Как точно се случва това тайнство, в резултат на което на бял свят се появява желаното от години дете?
Health.bg потърси мнението на Нина Айвазова, ембриолог в ин витро центъра в Плевен. От нея – със знанията и уменията, които притежава, зависи оплождането в епруветките.

Родена е в Карлово. Бакалавър по молекулярна биология, магистър по клинична химия и молекулярна диагностик. Специализирала е в центъра по репродуктивна медицина „Райнхарт”, в института по репродуктивна медицина CARI и в имунологичната  лаборатория „Millenova”.

За високия процент успеваемост при ин витро оплождането голяма роля има първо гинекологът, който трябва да подготви жената и да направи стимулацията така, че да се получат оптимален брой яйцеклетки, обясни Айвазова. След това всичко е в ръцете на ембриолога. Той взема яйцеклетките и ги обработва в зависимост от това каква процедура на оплождане ще се използва – дали IVF или ICSI.

При метода IVF се обработва пробата на мъжа, която се дава в деня на пункцията на жената. Извършва се оплождането. При стандартната ин витро процедура, след като се култивират яйцеклетките, известно време след изваждането се поставят в среда заедно със сперматозоидите и процедурата на оплождането при лабораторни условия се извършва, както това би станало по естествен път в организма на жената.

При втората процедура – ICSI, яйцеклетката се обработва по по-специален начин - под микроскоп с микроманипулатора се инжектира един единствен сперматозоид. Ембрионите се поставят в инкубатора, за да се култивират от три до пет дни. Непрекъснато се наблюдават, сменят се средите, следи се развитието им. Ембриологът е този, който в деня на трансфера решава кой от ембрионите да бъде инплантиран. При повече, и то качествени ембриони, е трудно да се вземе решение и зависи пак от ембриолога кой да избере.

Няма метод за опредяне кой от качествените ембриони да бъде избран. Проследяването става морфологично, много е важна динамиката на развитието. „Затова в нашия ин витро център ембриолозите работят заедно с акушер-гинеколозите, тъй като връзката не трябва да се къса.” - коментира Нина Айвазова. Всеки знае мястото си, в крайна сметка единият не може без другия, допълни тя.

В повечето случаи жените имат контакт с лекаря. Те са много информирани и са наясно каква е процедурата и какво ги очаква.
Всеки път след пункция Нина Айвазова отива при всяка една пациентка. Казва й колко са извадените яйцеклетки. След това поддържат непрекъсната връзка, за да бъдат информирани пациентките за развитието на ембрионите, до момента на трансфер.
Успеваемостта на ин витро центъра в Плевен от април миналата година досега е 43 на сто и вече на бял свят са дошли първите 11 бебета.

През центъра за този период са минали 115 жени, които са направили ин витро процедури.


Коментари