Публикация

Безсилни ли сме срещу хепатита?

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вируси. Хепатит С и В са едни от най-срещаните болести на черния дроб.

Според данни на Световната здравна организация инфектираните с хепатит С са над 170 милиона, за Европа - почти 9 млн., а за САЩ – почти 4 млн.

Въпреки ефективната ваксина, повече от 2 млрд. души са инфектирани с хепатит В и 350 млн. имат хронична инфекция. От тях над 1 млн. годишно умират от напреднала чернодробна недостатъчност и хепатоцелуларен рак.


Хепатитът е възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вируси. Хепатит С и В са едни от най-срещаните болести на черния дроб.

Според данни на Световната здравна организация инфектираните с хепатит С са над 170 милиона, за Европа - почти 9 млн., а за САЩ – почти 4 млн.

Въпреки ефективната ваксина, повече от 2 млрд. души са инфектирани с хепатит В и 350 млн. имат хронична инфекция. От тях над 1 млн. годишно умират от напреднала чернодробна недостатъчност и хепатоцелуларен рак.



Какво представлява хроничният хепатит?

Болестта се причинява от вирус, който заразява чернодробните клетки, размножава се и постепенно заразява нови клетки. Това води до възпаление и нарушаване функциите на черния дроб. Често обаче, години след заразяването липсват оплаквания или те не са тежки, нито типични за чернодробно заболяване.

Първа фаза на заболяването е острият хепатит.
Болестта може да се прояви седмици до няколко месеца от заразяването с умора, безапетитие, главоболие, гадене, болки вдясно под ребрата и в ставите, последвано от пожълтяване на кожата и потъмняване на урината.

Възможно е черният дроб напълно да се възстанови от острия хепатит и вирусът да се унищожи. Но в над половината от случаите /средно в 70% от заразените с хепатит С/ вирусната инфекция продължава, възпалението на черния дроб в различна степен е налице и хепатитът преминава в хроничен.

Ходът на заболяването е много различен.
Повечето пациенти нямат сериозни здравни проблеми в продължение на поне 20 години и живеят нормално, както здравите хора. Въпреки предимно бавния ход на хроничния хепатит, при малка част от заразените след 5-10 години може да възникнат усложнения.


Как хепатитният вирус уврежда черния дроб?

Вирусът на хепатита засяга предимно черния дроб. В повечето случаи минават десетки години преди да настъпят сериозни увреждания и заразеният да има оплаквания.

Колкото по-късно започне лечението, толкова рискът от усложнения се увеличава. В средно 20% от случаите хроничният хепатит С може да премине в цироза. При цироза чернодробната тъкан се замества от съединителна и се затруднява нормалното кръвообращение на черния дроб. Излекуването на хепатита в този стадий е трудно, като само в началните стадии на цирозата се провежда лечение.


Какви са проявите на хепатит?

Хроничният хепатит протича индивидуално, част от болните може да имат оплаквания, при други те изобщо да липсват. Важно е това, че увреждане на черния дроб може да е налице и при отсъствие на каквито и да било оплаквания. В сила е и обратното - изразените симптоми не винаги показват тежко заболяване. Не е задължително съчетаването на всички изредени прояви, както и ако имате някой от тези симптоми, не е задължително да сте болен от хепатит. Единственият начин да се докаже болестта е извършването на кръвни тестове.


Някои възможни оплаквания при хепатит:

• обща отпадналост, умора при физически усилия, тежест вдясно под ребрата и в ставите;
• загуба на апетит, нарушение в метаболизма на въглехидратите;
• нарушено храносмилане;
• потиснатост до депресивни състояния, бърза промяна на настроението и затруднена концентрация;
• проблеми със съня.


Как става заразяването с хепатит?

Вирусът на хепатита се пренася по кръвен път /заразена кръв, кръвни продукти/ и много по-рядко - с телесни течности на инфектирания човек. При над 10% от хората не се установява механизъм на предаване на вируса. Най-добрият начин за предпазване от хепатит е познаването на рисковите фактори за заразяване и тяхното избягване, а специално при хепатит В най-добър начин за предпазване е ваксинирането.
До момента ваксина за хепатит С не е изработена.


Възможни начини за предаване на вируса:

1.Чрез преливане на кръв и кръвни продукти (особено преди 1992 година, тъй като след това се извършва задължителна проверка на дарената кръв);
2. Венозна употреба на наркотици (настояща, в миналото, понякога дори и при еднократно инжектиране);
3.Татуировки и поставяне на обици;
4. Инвазивни манипулации с нестерилни инструменти (стоматологични манипулации, хирургия, акупунктура);
5. Случайно убождане с игла или инструмент, заразен с вируса на хепатит (особено при работещи сред медицинския персонал);
6. При хемодиализа;
7.От майка на дете по време на раждането (рискът от заразяване е много нисък);
8. При неспазване на хигиенните изисквания за ползване на индивидуални самобръсначки, четки и други;
9. При полов контакт с риск от досег с кръв и телесни течности. При хепатит С този път на заразяване е рядък.
10.При разраняване на носната лигавица, инхалирайки кокаин и др.


Тестове за установяване на антитела срещу хепатитния вирус

Антителата са белтъци, образувани в организма, за да се борят с внесени отвън агенти и вируси. Приличат на специално подготвени войници.

Срещу всеки вирус се изработват специфични за него антитела - когато в организма е влязъл вирус на хепатит С, са налице антитела спрямо вируса на хепатит С. Следователно, тестът за хепатит установява специфичните за заболяването антитела в кръвта.

Ако тестът е положителен, това означава, че пациентът боледува или е преболедувал от хепатит С. Пробата за антитела не може да установи дали вирусът е активен.


Коментари