Публикация

Какво искат лекарите от нас?

Отдавна се знае какво искат пациентите от лекарите – вежливо, качествено и безплатно (по възможност) обслужване.

А какво искат лекарите от пациентите?
Няколко прости неща:
- преди преглед да се погрижат за личната си хигиена
- по възможност ясно да казват от какво се оплакват
- елементарна вежливост

Как да намерим подходящия лекар, как да разберем на кого да се доверим?
Някои казват, че добрият лекар, добрият фризьор и добрият съпруг може да ги търсиш цял живот, но рано или късно трябва да спреш...


Отдавна се знае какво искат пациентите от лекарите – вежливо, качествено и безплатно (по възможност) обслужване.

А какво искат лекарите от пациентите?
Няколко прости неща:
- преди преглед да се погрижат за личната си хигиена
- по възможност ясно да казват от какво се оплакват
- елементарна вежливост



Когато влезете в кабинета, кажете едно „Добър ден!” или „Здравейте!”

Ако започнете с думи като „Няма никакъв ред! Заради вас закъснявам за работа!”, едва ли може да очаквате лекарят да ви отвърне с любов и доброта. Все пак и той е човек. Има емоции, както всеки от нас.

Още преди да влезете при лекаря помислете какво ще му кажете

Формулирайте ясно оплакванията си. Никой не очаква да заговорите на латински, но със сигурност по-добре от всеки друг знаете как точно се чувствате, затова не оставяйте лекаря да гадае.

Ако имате болки, предварително определете точно къде ви боли и какъв е характерът на болката – остра или тъпа, постоянна или на пристъпи, колко често се появява и т. н. Ако имате обрив, е добре да сте наясно кога е започнал, какви промени е претърпял. По възможност, помислете какво може да го е предизвикало, спомнете си с какво сте се хранили, с какво сте мазали кожата си и т. н. Ако има сърбеж – по кое време на денонощието е най-интензивен, къде го усещате най-силно.
Ако кажете на лекаря: „Всичко ме сърби, не издържам, направете нещо!”, не помагате нито на него, нито на себе си.

Разбира се, лекарят може да измъкне от вас цялата тази информация с детайлни разпити или дори хипнотични сеанси, но времето, което ще трябва да ви отдели, ще е доста по-дълго от нормалното за един преглед. Докато вие сте в кабинета, някой се изнервя от чакане в коридора, защото закъснява за работа или за среща, или за влака.


Вземете душ

Преди да отидете на преглед се измийте, вземете душ! Няма нужда да се заливате с парфюм. Най-добрият мирис е липсата на мирис. Смесването на потта със силен парфюм не е най-приятното изживяване за обонянието.

Повярвайте, за личния ви лекар никак не е приятно да задържа дъха си, докато слуша белите ви дробове или мери пулса ви. А какво да кажем за гинеколога, уролога, или проктолога, който се е заел да лекува хемороидите ви?!


Не учете лекаря как да си върши работата

Не демонстрирайте прекомерни познания в медицинската материя почерпени от интернет, от съседката или други лаици в медицината. Повярвайте, и най-лошият лекар знае повече по своята специалност от баба ви.
Ако имате въпроси към лекаря, няма нищо лошо да питате. Но започнете ла да го поучавате, в добрия случай ще го разсмеете, а в лошия ще го накарате да се държи като високомерен сноб.


Не занимавайте лекаря с личните си проблеми

По време на прегледа не разказвайте за племенниците, за третата си братовчедка, нито за неволите си с водопроводчика, освен ако по някакъв начин не са свързани със здравословните ви проблеми.

Лекарят също има неразбории с роднините си. Може да му тече тоалетната чиния, или да капят кранчетата.
За отредените двайсетина минути за преглед, той трябва да ви изслуша, да ви преслуша да ви палпира, да попълни документите, да ви напише рецепта. И, колкото и да не ви се вярва, междувременно трябва да обмисли какво е най-подходящото лечение за вашето състояние.
Колкото и да сте му симпатични, няма време да слуша за развода, за борсовия крах, или за цените на парното.


Изпълнявайте точно предписаното лечение

Лекарят си мечтае да изпълните указанията му възможно най-точно, след като излезете от кабинета. Да продължите лечението колкото наистина е необходимо, а не да забравите за него, щом престане да боли или да сърби.

Всяко заболяване има не само име, но и етиология, патогенеза, причина и механизъм на развитие. Всеки микроорганизъм има определен цикъл на жизнено развитие, който вие вероятно не познавате, но е добре известен на човека с бялата престилка. Ако не изпълнявате точно указанията му, значи напразно сте изгубили и своето, и неговото време.


А как да намерим подходящия лекар, как да разберем на кого да се доверим?

Всъщност, ако изпълните дадените по-горе указания, може да се окаже, че недолюбваният доскоро лекар все пак си разбира от работата и никак не е лош човек. Ако обаче продължите да не го харесвате, през декември (или през юни) може да го смените.
Някои казват, че добрият лекар, добрият фризьор и добрият съпруг може да ги търсиш цял живот, но рано или късно трябва да спреш.

Още нещо – на излизане от кабинета не забравяйте да кажете „Довиждане” и „Благодаря”. Все някой ден и лекарите, и ние – пациентите, ще бъдем „дарени” с „благо”. А дотогава, нека не си вгорчаваме живота взаимно! След като сме в една лодка, ще трябва да гребем в една посока, за да не се преобърнем.




Коментари