Публикация

Д-р Ст. Кацаров: Ако НЗОК върне лимитите, отново ще ги оспорим в съда

Върховният административен съд обяви за нищожни решенията на Националната здравноосигурителна каса за лимитите за направленията при специалист, както и лимитите за средствата, изплащани на болниците по клинични пътеки. Сред отменените текстове е и забраната един лекар да работи в повече от едно лечебно заведение.

Health.bg потърси коментар по темата от д-р Стойчо Кацаров, който е сред учредителите на Центъра за защита на правата в здравеопазването – една от организациите, оспорили решенията на НЗОК в съда.


Върховният административен съд обяви за нищожни решенията на Националната здравноосигурителна каса за лимитите за направления при специалист, както и лимитите за средствата, изплащани на болниците по клинични пътеки. Сред отменените текстове е и забраната един лекар да работи в повече от едно лечебно заведение.

НЗОК прие тези ограничения на 27.12.2007 г., след като стана ясно, че няма да бъде подписан национален рамков договор.
Съдът отмени текстовете с мотива, че през декември, когато те са приети, управата на касата не е имала законно право да определя условия, заместващи рамковия договор.
НЗОК се позовава на разпоредба от Закона за здравното осигуряване, според която, ако не се сключи НРД до 15 декември, тя има право да приеме такива заместващи решения. Цитираният текст обаче е в влязъл в сила по-късно – от 1 януари 2008 г.

Health.bg потърси за коментар д-р Стойчо Кацаров, който е сред учредителите на Центъра за защита на правата в здравеопазването – една от организациите, оспорили решенията на НЗОК в съда.


Д-р Кацаров, Върховният административен съд уважи вашия иск, но позицията на НЗОК е, че някои решения на управителния й съвет са отменени не защото са незаконни, а по процедурни причини.
Ако ставаше дума само за процедура, съдът щеше да обяви за нищожен целия документ, а той отмени само текстовете, които ние оспорихме. Това показва достатъчно ясно дали проблемът е процедурен.

Отмяната на лимитите за направленията при специалист и на някои ограничения за бюджетите на болниците е свързано с бюджета на касата като цяло. Ще може ли той да финансира медицинските услуги, без ограниченията, за които става дума?
Бюджетът на здравната каса се планира от самата каса. Затова оправданията, че той е малък и не достига, са несъстоятелни. Ако не достигат средства, то е защото от НЗОК така са ги планирали и защото така ги изразходват.
Най-лесният и най-глупавият начин е да се определят бюджети на болниците и бюджети на отделните лекари.
Това обезсмисля изобщо съществуването на касата.

Как ще се отрази отмяната на лимитите за направленията върху работата на личните лекари? Ще ги облекчи или ще обезсмисли ролята им като посредници между пациентите и специалистите?
Няма да я обезсмисли, защото направлението рефлектира не върху работата на общопрактикуващите лекари, върху правата на пациентите. То е медицински документ, от една страна, и от друга – платежен документ, с който общопрактикуващият лекар изпраща пациента за консултация при специалист. Това няма връзка с лимитите. Те на практика ограничават достъпа на пациентите до специализирана извънболнична помощ.

Сред решенията, обявени за нищожни, е и забраната лекарите да работят в повече от едно лечебно заведение. Мотивът е, че някои специалисти са работили на 4-5 места и не могат да запазят добра кондиция. Как ще се отрази това на пациентите?
Този аргумент е доста несъстоятелен. Ако проблемът е, че работят в 4-5 болници, тогава защо забраната е за повече от един трудов договор, а не повече от три, например?
И кой определя кондицията и състоянието на лекаря? Здравната каса или самият лекар? Или изборът на пациента да се лекува при този лекар?
В крайна сметка има Кодекс на труда, който разрешава на всеки български гражданин, при условие, че има съгласието на работодателя, да работи на повече от един трудов договор.

Очаквате ли промяна в политиката на НЗОК след избирането на новия Управителен съвет? В него не влязоха представители на пациентските организации.
Това е още едно доказателство, че всички приказки за това, че пациентът е в центъра на здравната система и че са загрижени за правата на пациентите, са лицемерни. Действията им показват точно обратното.
Не очаквам промяна в политиката на здравната каса.

Новоизбраната управа на НЗОК може да приеме отново решенията, които съдът обяви за нищожни. Какво ще предприемете, ако това се случи?
Очаквам обявените за нищожни текстове да влязат в решенията за 2009 г.
От страна на Центъра за защита на правата в здравеопазването мога да кажа, че в момента, в който бъдат публикувани такива текстове, те отново ще бъдат атакувани пред съда.


Коментари