Публикация

Кучетата и котките предпазват децата от алергии


Учени твърдят, че присъствието на домашен любимец оказва благотворно влияние върху бебето. Тук не става въпрос за общоизвестното намаляване на стреса. Ако детето се отглежда в стерилни условия, където няма шанс да се срещне с алергени, при бъдеща среща с тях имунната му система ще се окаже неподготвена. При това животното трябва да се намира в дома на бебето от самото му раждане. Ако се появи по-късно, рискът от възникване на алергична реакция нараства.

Преди няколко години американците доказаха, че деца, расли заедно с котка или куче, са по-малко предразположени към алергии. Освен това било установено, че при момченцата, живели заедно с две или повече животни, нивото на имуноглобулина Е в кръвта е по-ниско. Това са антителата, непосредствено участващи в алергичните реакции. При тези деца по-добре функционират и белите дробове. За учените остава загадка защо такова изменение не се наблюдава при момиченцата.

Според някои специалисти от алергия защитават не само домашните любимци, но и други известни алергени като полените и прахта. Принципът е аналогичен - ако прекалено пазим бебето от тях, рискуваме още при първата им среща, да се получи силна алергична реакция.

Немски учени доказаха, че деца в семейства от средната класа повече страдат от алергии, независимо че условията, при които растат, са по-добри и по-здравословни.

Коментари