Публикация

Коликите - безобидни, но мъчителни


Бебешкият плач в продължение на 3 до 5 часа в първите месеци е особено стресиращ за младите родители.

Обичайният плач при бебетата е около 15 минути дневно за двуседмичните бебета, 165 минути за 6-седмичните и по-малко от 60 минути за 12-седмичните. Обичайно това се случва следобед и в часовете до полунощ. Когато бебето е неспокойно и плаче над 3 часа в денонощието и повече от 3 дни в седмицата без да има особена причина за това, вероятно се дължи на т.н. бебешки колики. През останалите часове бебето изглежда и се храни добре.

Такива мъчителни прояви имат около една трета от кърмачетата в първите 4-6 седмици след раждането, постепенно те затихват към 3-4 месец и само в 2% могат да продължат до 6-7 месеца.

Коликите се срещат по-често при първо дете в семейството, при майки над средната възраст, с по-високо образование и при стресови ситуации по време на бременността. Има данни, че те са по-интензивни при майки пушачки.

Наблюденията показват, че кърмаческите колики зависят изключително от поведението на майката (неспокойствие, страх), преминават спонтанно и не изискват лечение. И все пак родителите на "плачещите бебета" се чувстват напрегнати и виновни.

Причините за тези мъчителни болки продължават да са неясни. Ако детето е на смесено или изкуствено хранене и има предразположение към алергия, може да се опита заместване с хипоалергенно мляко за овладяване на болката. Понякога майчината диета, бедна на алергенни храни (мляко, яйца, ядки, риба) може да редуцира плача. Често кърмачето гълта много въздух по време на хранене поради непълна координация между дишане и сучене, а това води до раздуване на червата и последваща болка.

Вече много години лечението продължава да е загадка. При всички случаи на бебешки колики на първо място е консултацията със специалист за изключване на заболяване. Следва немедикаментозното лечение с биберон-залъгалка, затопляне на корема за освобождаване на спазмите, топла баня за 15-20 минути, поставяне по корем, лек масаж 15-20 минути след хранене, люлеене, повиване и др.

Изборът на медикаментите за успокояване на болката е беден и трябва задължително да се приемат със знанието на педиатъра за избягване на нежелани реакции.

Коментари