Публикация

Акнето - най-сериозният саботьор на пубертетската суета

Д-р Мери ГАНЧЕВА, дерматолог


Акнето е често срещано заболяване в дерматологията, от което страдат не само млади и тийнейджъри, а и по-възрастни хора. Предпочитаната локализация е по лицето, а също така и по областите, богати на мастни жлези. Това са именно гърдите, гърбът, но тъй като най-често е засегнато лицето, се създават и естетически проблеми. Самото заболяване представлява хроничен възпалителен процес на мастните жлези.

Акнето има много клинични форми. Една от тях се съпътства с появата на множество черни точки (комедони),  при друга - гнойни пъпки. Има и по-тежка клинична картина, когато се формират абсцеси и се изисква доста по-специфично лечение.

При лечението на акнето се цели да се намали повишената мастна секреция, да се понижи образуването на комедоните, да се потисне развитието на възпалителни процеси в кожата и да се санира бактериалната инфекция.

Много важно е почистването на лицето. Обикновено акнето е свързано със себорейна (мазна) кожа, която създава дискомфорт на пациента. Поради тази причина много е важно да се използват измиващи средства - напоследък са много модерни т.нар. „безсапунни” сапуни, т.е. средства, в които няма силна измиваща съставка, дразнеща кожата. Препоръчва се и обезмасляване чрез спиртни разтвори или използване на хартиените кърпички, които поемат мазнината. След това се нанася специфичният медикамент.

Когато лекуваме акне, в което преобладават черните точки, тогава би трябвало на първо място да се провежда лечение с т. нар. пилинг, който може да се извърши както с локални средства (т.е. с готови препарати от аптечната мрежа), така и със специфични киселини, предписани задължително от лекар, а не от козметик. С пилинга се цели елиминиране на комедоните и предотвратяване на повторната поява. Много подходящо е, ако има и възпалителна реакция, т.е. ако има и гнойни пъпки, към терапията да бъдат включени и антибактериални средства, които са антибиотични - лосиони, кремове. При по-тежка степен се налага включване и на антибиотик през устата.

При пилинга се използват три вида киселини. Но в летния период това може да доведе до хиперпигментации, затова трябва да се извършва само под лекарско наблюдение. Козметиците могат да премахнат комедоните и милиумите (твърди бели малки образувания). Препоръчително е пилингът да се извършва от лекар, който знае с какъв процент киселина да работи и да не допусне изгаряния на кожата. При бактериална инфекция първо трябва да се включат антибиотици, след което да се премине към друга форма на лечение, а не да се прилага директно излющване.

Ако акнето е на базата на някакъв хормонален дисбаланс, дерматологът заедно с гинеколога предписват хормонално лечение.

Често задаван въпрос е дали диетите имат отношение към акнето. Съвременните изследвания сочат, че те нито повлияват състава, нито количеството на себума, т.е. на мастната секреция, нито въздействат на възпалителните процеси. Следователно не е необходимо да се забраняват любими храни като шоколада, орехите, месото - неща, които винаги се препоръчва да се намалят в храната.

Много често се смята, че слънцето или солариумът повлияват благоприятно при акне. В началото може да има добър ефект, но след това отново се получава тежък рецидив от гнойни пъпки (така нареченият ефект на бумеранга).

Трябва да се знае, че пациентите много силно страдат от това кожно заболяване, като някои дори изпадат в депресия, но акнето не е резултат от психологични фактори. Лечението се провежда единствено от лекар специалист и включва подходяща лечебна схема с активни препарати.

Коментари