Публикация

Дуелът на сезона: ваксини срещу грип


Искате ли тази зима децата ви да боледуват по-малко? А коварният грип да не осуети внезапно коледните празници, дълго планираната почивка в планината и приятните вечери на чаша червено вино с приятели?

Сега е времето да се застраховате срещу подобен развой на събитията. Вероятността да получите висока температура, треска, мускулни болки, главоболие, остра кашлица, възпалено гърло и др. подобни рязко ще намалее, ако си направите противогрипна ваксина. Еднократната доза струва между 11 и 16 лв. Както и да го смятате, ще ви излезе много евтино в сравнение със скъпите лекарства, които ще се наложи да приемате, ако не вземете навреме предохранителни мерки. Дали ще изберете холандската "Инфлувак", френската "Ваксигрип" или швейцарската "Инфлексал" зависи най-вече от препоръката на личния ви лекар или на вашия фармацевт.

Противогрипните ваксини предотвратяват появата на болестта, защото притежават висока степен на защитно действие. Получават се от кокоши ембриони, които предварително са били заразени с актуалните за сезона и препоръчани от Световната здравна организация (СЗО) грипни щамове. Ваксините достигат при нас в своя окончателен вид след прецизна катализация и пречистване. Техният ефект настъпва след десетия ден от имунизацията и се дължи на образуването на антитела в организма. Продължителността на действието им е до една година.

Според специалистите при достатъчно антигенно сходство между ваксиналните и циркулиращите епидемични щамове противогрипната ваксина предпазва от заболяване до 90 % от имунизираните здрави хора на възраст до 65 г. При възрастните и пациентите с хронични заболявания прагът на защита е 60-70 на сто.

Доц. Росица Коцева, завеждащ Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към НЦЗПБ, е на мнение, че "ваксините не разглезват имунната ни система". Същевременно предупреждава, че "ваксинираният човек може да се зарази с някои от другите респираторни вируси, а да смята, че е грипно болен". Темата от друг ъгъл разглежда д-р Латин Латинов от 14-а поликлиника в София. "Ако някой каже: "Абе, аз се ваксинирах, ама почти нямаше ефект", това означава, че просто неговият организъм изработва по-бавно нужните антитела. Този проблем се проявява при възрастните и при хората на средна възраст, но дори по-малкият брой антитела също осигурява едно по-леко преболедуване", обяснява докторът.

 

Силни доводи в полза на противогрипната имунизация дава СЗО. По нейни данни, в световен мащаб има около 1.2 милиарда хора, които са под риск от разболяване от тежка форма на грип. 385 млн. от тях са над 65-годишна възраст, 140 млн. - бебета и 700 млн. деца и възрастни, страдащи от хронични здравословни проблеми.

 

"В момента сме по-близо до грипна епидемия, отколкото когато и да било и никоя държава не може да очаква да бъде пощадена", предупреждават експертите. И препоръчват сезонни ваксинации за страдащите от бронхит, муковицидоза, анемия, туберкулоза, белодробни емфиземи, вродени сърдечни заболявания.

Според друго проучване на СЗО до 2015 г. именно чрез ваксинация може да бъде предотвратена смъртта на 4 до 5 млн. души
.

Коментари