Публикация

Диетичното хранене намалява риска от усложнения при диабет


Диетолозите твърдят, че най-здравословна е диетата на болните от диабет. Тя чудесно ще се отрази на всички, които искат да изглеждат добре и да живеят дълго. Всъщност става въпрос за балансирано хранене, изместило напоследък драстичните начини за отслабване, нанесли непоправими щети на много суетни девойки. А когато стане въпрос за баланс, добре е да знаем към кои храни да посягаме и към кои – не.

 

Мляко и млечни продукти

 

Препоръчват се: прясно и кисело мляко, диетична извара, обезмаслено сирене, кашкавал. Не се препоръчват: много мазни сирена.

Месни произведения

 

Препоръчват се: телешко месо, говеждо, агнешко, нетлъсто свинско, овче, заек, птици, риби (пъстърва, бяла риба, мерлуза, пролетна скумрия, треска, налим, шаран и др.), субпродукти (бял и черен дроб, сърце, език), месни произведения (телешки салам, кренвирши, нетлъста шунка и филе), яйца (предимно белтъци.) Не се препоръчват: тлъсти меса и риби, мозък, хайвер, жълтък.

 

Варива и плодове с ядки

 

Препоръчват се: зрял фасул, леща, грах, соя (в ограничени количества, до 50 грама дневно), лешници, орехи, фъстъци, бадеми (до 30 грама дневно). Не се препоръчват: кестени.

 

Хляб, тестени изделия

 

Препоръчват се: хляб (типов, ръжен, пълнозърнест), овесени ядки, ориз и грис (в ограничени количества), диабетични бисквити и кексове. Не се препоръчват: бял хляб, подсладени тестени изделия.

 

Захарни изделия

 

Препоръчват се: диабетични кремове, мармалад и конфитюр, приготвени без захар. Не се препоръчват: захар, мед, глюкоза, шоколад, бонбони, локум, сладка със захар, сладкарски изделия със захар.

 

Мазнини

 

Препоръчват се: зехтин, слънчогледово и царевично масло, прясно масло, сметана. Не се препоръчват: сланина, лой, гъша мас.

 

Зеленчуци

 

Препоръчват се в неограничени количества: зелена салата, маруля, краставици, репички, спанак, тиквички, домати. Препоръчват се в умерени количества (до 200 грама): зеле, патладжани, бакла, карфиол, киселец, коприва, лук, праз, моркови, чушки, ряпа, зелен фасул, алабаш, червено цвекло. Не се препоръчват: картофи и зелен грах.

 

Плодове

 

Препоръчват се в умерени количества (200-300 грама): дини, пъпеши, малини, ягоди, къпини, тиква, грейпфрут. Препоръчват се в ограничени количества (150-200 г): череши, портокал, лимони, праскови, боровинки, дренки, мандарини, несладки круши, ябълки, ананас, вишни, дюли. Не се препоръчват: грозде, мушмули, сладки круши, банани, сушени смокини, стафиди, фурми, сливи.

Подправки

 

Препоръчват се: магданоз, копър, джоджен, чубрица, целина, доматено пюре, сладък червен пипер, в ограничени количества – черен пипер, канела, горчица, бахар, дафинов лист. Не се препоръчват: люти подправки. Добре е ястията да се приготвят на пара или на скара. Да се избягва пърженето и панирането. Солта трябва да се ограничи до минимум.

 

Правилното, балансирано хранене е крайъгълният камък в лечението и профилактиката на захарния диабет. Подходящата диетична комбинация може да намали риска от усложнения. Когато ви поставят диагноза диабет, добре е да се свържете със специалист диетолог, който ще ви изработи индивидуален хранителен план. 

Коментари