Публикация

Хипервитаминоза - не прекалявайте с витамините


Витамините са необходим и незаменим спътник на доброто здраве. Но тяхната употреба трябва да съответства на потребностите на всеки отделен организъм.

Прекаленото и неконтролируемо приемане на витамини може да предизвика тежко заболяване, наречено хипервитаминоза. Тя може да бъде остра и хронична.

Остра хипервитаминоза възниква при еднократно взимане на големи дози витамини, а хроничната при приемането им продължително време в дози, превишаващи физиологичните потребности на организма.

Често хипервитаминозата се появява при децата, когато родителите поемат профилактиката или лечението им в свои ръце, без да се посъветват с лекар. При възрастните заболяването обикновено се появява, когато се прекалява с даден вид храна, богата на едни и други витамини.

Най-разпространена е хипервитаминозата към витамините D и А.

Хипервитаминоза D
Острият вариант се развива при възрастни след приема на големи количества от витамина. Симптомите са слабост, загуба на апетит, повдигане, запек, повръщане, главоболие, мускулни болки, повишени температура и кръвно налягане. При децата рязко се променя поведението им – в началото са неспокойни и капризни, а после стават вяли и трудно подвижни. Кожата им е бледа, апетитът понижен, черният им дроб се увеличава. При хроничната хипервитаминоза D всички изменения нарастват бавно и започват да се появяват не по-рано от месец след първия приема на витамина. Най-ранният и характерен признак е загубата на апетит, а децата спират да наддават на тегло.

Хипервитаминоза А
При възрастни обикновено се появява след консумирането на храни, съдържащи големи количества ретинол (витамин А), както и при взимане на големи дози от препарата. При острият вариант още в първите часове се появяват силно главоболие, световъртеж, повдигане и повръщане. Може да се стигне и до загуба на съзнание. След две денонощия идва ред на обривите, кожата започва да се бели започвайки от лицето. Често болните се оплакват от болки в костите или мускулите. След няколко дена, ако случаят не е тежък и се спре приемът на витамин А, симптомите отшумяват. При децата признаците на остра хипервитаминоза А са безпокойство, раздразнителност, сънливост и трудно подвижност.

Хроничната хипервитаминоза А се развива постепенно в продължение на 1-12 месеца. При възрастните възниква безпокойство, раздразнителност, снижение на работоспособността, загуба на апетит, нарушен сън, болки в костите, опадване на косата, стоматит, потливост, кръвотечение от носа. Хроничната хипервитаминоза при децата се среща по-често. Теглото им спира да расте, влошава се апетитът.

Лечението на хипервитаминозата се провежда от специалист. При първите признаци трябва да се спре приемът на продуктите, съдържащи витамина или на готовите препарати.

Коментари