Публикация

Опасните химикали около нас

Те са навсякъде - кухнята,банята,хола


 За първи път в човешката история хората са изложени всекидневно на десетки химически агенти, за чиито взаимодействия с организма се знае твърде малко.
Кухнята

Пакетчетата чай, които ползвате сутрин, могат да съдържат олово, тежки метали, ДДТ и други токсични пестициди.
Пералнята и хладилникът ви най-вероятно съдържат бромирани анти-възпламенители (BFR). Това са вещества, които възпрепятстват огъня, но са токсични и се натрупват в живите организми. На пазара са познати около 50 такива вещества, но само 2 от тях са регулирани законово – предстои да бъдат забранени за употреба в електрически и електронни уреди.
Електрически захранващите се средства против комари, рекламирани така агресивно, често съдържат около 20% линдан – химикал, който е токсичен за черния дроб, кръвта и нервната система.

Миещите средства могат да съдържат много и различни химикали, както и такива, дразнещи кожата, бактерициди (убиващи бактериите) и летливи вещества (бързо изпаряващи се). Те могат да дразнят очите, гърлото, въздухопроводите, както и да причинят здравословни проблеми. Самото производство на тези химикали вреди на околната среда като замърсява въздуха и водата. Оцветителите и миещите средства, които ги съдържат могат да повишат чувствителността на кожата ви към определени вещества – възможно е да получите алергии към други, несвързани с препарата химикали.

Кърпата за лице
Формалдехидът, ползван за предотвратяване на намачкването на текстила, е добре познат като канцероген (би могъл да доведе до развитие на новообразувания или рак), отрова, корозивен и алергенен агент. За момента не се контролира при производството на текстил.

Всекидневната

Цветя и растения. Домашните растения, които купувате, са третирани сериозно с пестициди (силни отрови, базирани на бойни отровни вещества, ползвани за растителна защита). Те могат да навредят на вашето здраве и на околната среда. Най-обикновената хризантема се пръска с пестициди около 900 пъти в годината. За сравнение - земеделската земя се третира по този начин два пъти в годината. Мийте добре ръцете си след като сте държали букет или цветя.

Както и в текстила, формалдехидът може да се срещне в ламинираните повърхности на мебелите.
Телевизорът съдържа бромирани анти-възпламенители (BFR). Те могат да се изпаряват от уреда при загряването му и да се вдишват от хората. Разпитвайте търговците за съдържанието на тези отрови в уредите и купувайте уреди, които не ги съдържат.

Завесите, които ползваме във всекидневната могат да съдържат кадмий, хром и тежки метали, тъй като те влизат в състава на багрилата, с които работи текстилната индустрия. Европейското законодателство забранява ползването на кадмий в много случаи, но сред тях не е багренето на текстил.

Коментари