Публикация

Полезните свойства на домата


Доматът е открит от ацтеките, които са го наричали „туматле”. Испанците го донасят в Европа през 16 век, където той дълго време е използван като украшение поради яркочервените му плодове, освен това е бил смятан за отровно растение. Днес доматът има много имена, които са огледало на неговата ценна стойност. Помодоре – което означава златна ябълка – е името му в Италия, а в Австрия го наричат любимия парадайзер.

Доматът принадлежи към семейство картофови. Неговите зелените части съдържат соланин, затова е добре да се премахват.

Чаша доматен сок на ден е коктейл от здраве!

Ликопинът е антиейджинг субстанцията на домата. Той се намира най-вече в обвивката на домата и придава червения му цвят. Действа антиоксидантно и пази човешките клетки от токсични влияния. Този ефект се наблюдава само при редовно хапване на домати, като оптималният вариант е 7 до 10 пъти на седмица.
А защо един домат има повече ликопин от другите? Колкото по-интензивно е слънчевото облъчване, толкова повече защитни вещества трябва да произведе растението.

Най-тъмно червените домати съдържат най-много ликопин. Те трябва обаче да са изцяло червени. Колкото по-голяма е собствената защита на растението, толкова по-голяма е защитата от рак на кожата. Ликопинът не може да се добие директно от плода, но като всяко вторично вещество той е термичноустойчив и може най-добре да се освободи при загряване в олио. Ето защо доматеният сос, кетчупът и доматеното пюре без захар могат да бъдат разглеждани като

истински антиейджинг бомби!


В тези храни ликопинът е с висока концентрация, тъй като са приготвени от сготвени домати. Такова голямо количество не може да се набави при консумация на пресни зеленчуци. Сготвените домати от гледна точка на антиейджинг медицината действат антиоксидативно и противовъзпалително. Ликопинът е един от най-важните антиоксиданти и се използва при профилактика срещу рак и сърдечно-съдови заболявания. Освен това заедно с витамин С, той е много добро средство срещу стареенето на кожата.

Откъс от книгата „Сготви си така, че да се подмладиш” на проф. д-р Маркус Метка, гинеколог, и Томас Валкенщайнер, главен готвач.

Коментари