Публикация

Мастодинията се лекува с чрез прогестерон


Гърдите са тази част от тялото на жената, която е може би най-често експонирана в публичното пространство, не само като изява на сексапил, а и по повод многобройни акции, свързани с профилактиката на рака на гърдата. Едва ли не всяка жена се чувства застрашена от заболяването. Женските гърди в историята на цивилизацията се превръщат от „инструмент за кърмене” в публичен фетиш.

Някъде настрана остават ежедневните проблеми с гърдите като напрежението, предменструалния дискомфорт, периодичната проява на болезнени уплътнения – реално това са преобладаваща част от оплакванията на жените. В медицината комплексът от тези оплаквания се обозначава с термина „мастодиния”. Според начина на възникване на оплакванията - циклично координирано с менструалния цикъл или хаотично - използва се терминът циклична мастодиния.

Обикновено в клиничната практика тези симптоми, придружени с промени в структурата на млечната жлеза, се обозначават с термина мастопатия. Над 80% от посещенията при мамолог са свързани именно с тези „незначителни” оплаквания. Въпреки че симптомите най-често не са свързани със сериозно заболяване, те създават определен психичен дискомфорт у жените.

Интересен феномен е самото разпространение на субективните оплаквания сред жените от различни националности и социално положение. По отношение на социално-икономическото състояние пациентките с по-висок статус са с по-висока честота на оплакванията. Тези жени имат по-изострена чувствителност към здравословното си състояние и са склонни да обръщат повече внимание на тялото си.

За съжаление, медицинската наука не може да даде пълен и точен отговор относно появата на мастодинията при всяка отделна пациентка. Влияние оказват личните хранителни навици, физическата активност, хормоналната функция на яйчниците, ползването на хормонални препарати, медикаменти, пушенето, прекаляването с кафе и типа нервна система.

В основата на разбирането на проблема е фактът, че тъканта на млечната жлеза е под ендокринен контрол, като той е най-силен от страна на яйчниковите хормони – естроген и прогестерон. При повишаване нивото на естрогените или относително намаляване на нивото на прогестерона млечната жлеза променя структурата си и в междуклетъчното пространство се задържа течност – при тази ситуация се явява мастодинията.

Затова съвременният подход при повлияването на синдрома е да се манипулира хормонално състоянието на млечната жлеза чрез приложение на прогестерон директно в тъканта. Това се осъществява благодарение на идеята да се включи самият хормон в алкохолен гел за локално приложение – прогестеронов гел. По данни от проучвания този тип лечение е ефективен при над 85 % от жените с мастодиния. Приложението е много често по инициатива на самата жена поради липсата на странични ефекти.

Коментари