Публикация

Летните плодове - вкусни и полезни


Меню, богато на плодове и зеленчуци, е най-добрата профилактика срещу много заболявания, помага да се поддържа тонуса на организма, изчиства кожата и подобрява общото самочувствие. Предлагаме ви повече информация за здравословния ефект от даровете на лятото.

Череши и вишни
Съдържат витамините С, РР, В1, В6, В9, Е и К, йод и калий. Черешите са лекарство срещу ревматизъм, остеохондроза, уплътняване на кръвоносните съдове. Тези плодове пречистват организма от шлаката и отровите и извлича от кръвта вредните вещества. Подобно въздействие оказват и вишните, които могат и да повишават апетита. Препоръчват се при хипертоници, защото съдържат желязо, фолиева киселина и витамин Р. И двата плода повишават настроението.

Ягоди
Плодовете и отварата от листата на растението нормализират кръвното налягане и обмяната на веществата, помагат на черния дроб, притежават силно противовъзпалително действие. 150 грама пресни ягоди неутрализират отрицателните емоции и спасяват от безсъние.

Кайсии
Богати са на солите на калия и желязо, което благотворно влияе на сърдечно-съдовата система. Както и вишните, те са особено полезни за хипертоници и хора, страдащи от желязо-дефицитна анемия. В кайсиите има и много витамин А, от който се нуждаят очите и кожата. Ако искате кожа като праскова, яжте кайсии.

Праскови
Овлажняват и охлаждат организма при прегряване. Прасковите имат пречистващи свойства и способстват за извеждането на отровите от организма. Но за хора с леко възбудима нервна система се препоръчва умерената им употреба.

Круши
Много са полезни при стомашно-чревни разстройства и се понасят по-лесно от организма отколкото ябълките. Крушите оказват ободряващо и освежаващо действие, подобряват настроението. Полезни са при сърцебиене, укрепват стомаха, способстват за преработването на храната. Помагат при отравяне с гъби.

Диня
Разрежда кръвта, бързо се усвоява, овлажнява мозъка, както и целия организъм. Динята гони потта и помага за извеждане на камъните от бъбреците и пикочния мехур. Препоръчва се диня да се яде пет пъти на ден при хипертония, недостатъчност на кръвообращението, нефрит, подагра, болести на черния дроб и жлъчните пътища, при затлъстяване.

Грозде
Притежава голяма хранителност, подобрява кръвта, коригира нарушеното равновесие в организма. В гроздето има много гликоза, фруктоза и захароза. Те бързо се всмукват в кръвта, което е много важно за възстановяване на здравето и силите. Гроздето е богато на органични киселини, които лесно се преобразуват в организма, отделяйки топлина без да предизвикват окисление на кръвта. Тези киселини подобряват храносмилането, апетита, препятстват образуването на камъни в бъбреците. Пектинът, съдържащ се в гроздето, извежда от организма радиоактивните вещества. Плодът е много полезен за хора, занимаващи се с физически труд или спорт. Помага при малокръвие и разстройство на нервната система. Благотворно влияе на сърдечната мускулатура, усилва обмяната на веществата и активизира дейността на бъбреците.

Дюля
Особено сладките сортове оказват благотворно въздействие на психиката, ободряват, подобряват настроението, избавят от натрапчивите мисли и главоболието, укрепват сърцето, черния дроб и стомаха, повишават апетита, отстранява лошия дъх. Сокът от дюля помага при кръвотечение, повръщане и утолява жаждата.

Черни боровинки
Богати са на антиоксиданти , нормализират работата на главния мозък, забавят стареенето, извеждат радиацията от организма. Но най-големият коз на черните боровинки е огромното количество бета-каротин, който е незаменим за очите. Препоръчват се за хора, работещи на компютър.

Нар
Сокът от нар съдържа желязо, затова повишава хемоглобина в кръвта. Пресните плодове се препоръчват при кашлица и простудни заболявания. В народната медицина сокът се използва при заболявания на бъбреците, утолява жаждата, действа температуропонижаващо. Корите на нара се препоръчват при стомашно-чревни заболявания, при дизентерия и глисти.

Коментари