Публикация

Д-р Светлана Гоцева: Пълните хора са по-застрашени от гъбички

Бременните също са по-склонни към микотични заболявания, тъй като имунитетът им е понижен, обяснява дерматологът от клиники "Торакс"


- Д-р Гоцева, как човек може да разбере, че има гъбички и кога трябва да  потърси лекар?

- При кожните проблеми винаги има обрив, зачервяване, сърбеж, увеличаване на обривите на някои по-нетипични места, в гънките например. Обикновено гъбичките се появяват там, където е по-топло и по-влажно. Може да променят цвета на нокътя, да предизвикат бели и червени петна по тялото. Това са малка част от признаците, които трябва да насочат към гъбично заболяване.

- Защо тези симптоми трябва да се приемат сериозно?

- Защото могат да се разпространят, да причинят усложнения, да засегнат по-големи площи от тялото, да бъде по-трудно лечението след това. Например едно засягане на скалпа при малки деца от гъбична инфекция може да доведе до трайно опадане на косата без шанс за възстановяване след това. Много често се подценяват признаците на засегнати от гъбички нокти. Лятото, когато обувките са открити, виждаме на улицата възрастни хора с много разрушени нокти. Това не е просто грозно, не е козметичен дефект. Гъбичките отварят врата за други много по-тежки  инфекции като червен вятър например. 

- Кога организмът е най-предразположен към гъбички? 
- Както казах, гъбичките обичат топла, влажна среда и при изпотяване се развиват в гънките при по-пълни хора. Благоприятни условия създават и някои заболявания, понижаващи имунитета. При бременност също не са редки. Напоследък с появата на болести като СПИН, честата употреба на антибиотици, на кортикостероиди, цитостатици, лекарства за лечение на рак и други болести предпоставките за развитие на гъбични инфекции нарастват.
Спортуването, посещението на басейни, лошата лична хигиена не бива да се пропускат като предразполагащи условия за гъбични заболявания. 

При възрастните гъбичките по ноктите са много бавна инфекция. Голяма част от хората се заразяват като деца, но тя много бавно прогресира и постепенно засяга и разрушава нокът по нокът. Понякога се стига до тотална деструкция на всички нокти на краката и даже се прехвърля върху ноктите на ръцете. Също така обикновено при по-възрастните хора е отслабен имунитетът.

- Как можем да се пазим от гъбични инфекции в сауни, басейни?
-  В хотелски стаи, бани, общи помещения не трябва да ходим боси.  При спорт, фитнес или примерно йога да не се ползват общи постелки, да не се носят общи обувки, чехли. Много внимателно трябва да е  подсушаването след баня, особено  между пръстите на краката, където е най-често пламва гъбичната инфекция. Ако мястото е добре подсушено инфекцията няма да  намери подходяща среда. 

- Коя разновидност на гъбичките най-често тормози пациентите?
- Микозата на краката е най-честата. Тя може да е между пръстите или по свода на ходилото със зачервяване, залющване, т.нар. ходило на атлетите. Понякога може да бъде обхваната и кожата на гърба на ходилото, да има мехурчета, нацепване, отделя се секрет, има неприятна миризма. Следващата по честота е микозата по ноктите, онихомикоза. Тя е обикновено при по-възрастни и по краката, но не е невъзможно да има и по ноктите на ръцете. При процедури като маникюр и педикюр инфекцията може директно да бъде въведена в нокътната плочка. На най-различни места може да има гъбична инфекция. Обикновено по откритите части - може да има по лицето, по торса - по-особена форма на гъбична инфекция, при която кожата е като напръскана с вар.


- Има ли вероятност оплакванията да отшумят с времето?
- Не. Може леко да затихнат, след това, когато има някакъв предразполагащ фактор, пак  се появяват. За  самоизлекуване не може да се говори.

- Как протича лечението?
- Обикновено добрият клиницист се ориентира, но за диагноза трябва да има задължително микробиологично изследване. След като се изолира съответната гъбичка, се подхожда с различен вид  антимикотичен препарат.  Едната група са  локалните препарати, другите са пероралните.
Локалните са под форма на кремове, спрейове, разтвори, шампоани с антимикотични съставки, а пероралните са под форма на таблети. Добър препарат е Тербинафин генерикон, който има широк антимикотичен спектър, ефикасен е срещу повечето причинители. Под формата на таблети е, обикновено се взима по една на ден. В зависимост от това къде е инфекцията, се пие най-малко две седмици, а когато са засегнати и ноктите на краката - и до три, четири месеца. Важно е постоянството.

Коментари