Публикация

Драгомира Динева: Грижим ли се и знаем ли как да се грижим за очите на детето?

Пак е септември и пак е време за училище. Като родители имаме куп грижи около децата и за съжаление нерядко забравяме да се погрижим за здравето на техните очи


Първите години от живота са от решаващо значение за правилното развитие на зрението. Ранната диагностика при малчуганите е определяща за коригирането на зрителните аномалии и е решаваща за избягване на последици до живот.

На децата е препоръчително да се правят профилактични прегледи на 1-, 3- и 7-годишна възраст, но ако някой от родителите има зрителни проблеми, е добре по-често да се проверява всичко ли е наред при детето - поради опасност от фамилна обремененост.

Иначе трябва да потърсите консултация с очен лекар, когато при рисуване детето се навежда прекомерно до листа или се отдалечава много; присвива очи, когато гледа някакъв обект или докато разговаря с вас; често безпричинно трие очи с ръце; очите имат сълзене без видима причина или често са зачервени без плач; оплаква се от често главоболие; има проблем при здрач или при силна дневна светлина; трудно се концентрира в час.

Важно е да се доверите на добър очен специалист, който умее и да предразположи детето. Консултацията трябва задължително да е с детски очен лекар, защото децата не са просто умалени модели на възрастните. Обичайно когато децата вече ходят на училище, по-рано или по-късно се проявява необходимостта от първи очила - поради по-голямото зрително натоварване и/или бързото физическо израстване

Стигне ли се до очила, започва двоумението какви точно да са тези първи очила, колко да струват, каква да е рамката – метална или пластмасова, какви стъклата. Говорят ни за изтънявания, потъмнявания, олекотявания...?

Така както е важно всеки от нас да има при необходимост отличен адвокат, лекар, автомонтьор и т.н., така ако се стигне до корекция на зрението, трябва да можете да разчитате на доверена оптика и личен оптик, с чиято помощ ще избегнете нежелания метод за придобиване на жизнен опит „проба - грешка”.

Безпроблемното и безопасно ползване на очилата зависи сериозно от качествата на рамките. Дали те ще са пластмасови или метални, е въпрос на вкус, но е важно да са леки, хипоалергични, устойчиви на различни огъвания и на по-екстремно третиране. Както и детето да ги харесва и да не получи комплекс, че носи очила. Сборът от изброените критерии изисква по-сериозна инвестиция, но икономии не бива да се правят, а специалистът оптик може да помогне за най-рационалното решение. Както и за избора на най-подходящите стъкла - другият изключително важен момент. Ако диоптрите са високи, има астигматизъм или призматична корекция, стъклата може да се окажат доста дебели, тежки и грозни, противни за малкия потребител, така че пак специално се консултирайте с доверената ви оптика. Има отлични, модерни, нескъпи решения.

Повечето световни фирми имат вече и дублиращи, бюджетни линии продукти - на много по-ниски цени от марковите, но с отлични характеристики, с отлични схеми за поддръжка и сервиз.

Не забравяйте да защитите детските очите и от слънцето, от много опасната UV светлина. Последиците от тази радиация могат да са много сериозни - развитие на катаракта, увреждане на ретината, развитие на доброкачествени новообразувания на повърхността на окото, рак на клепачите, фотокератит (снежна слепота - временно, но болезнено изгаряне на лигавицата на окото).

Очилата от сергиите с бонуси от Зрънчо и прочее са недопустим ход. По-добре без очила, отколкото с подобни съмнителни артикули.

За децата и за задължителната грижа за техните очи трябва да мислим отговорно и в контекста на особено любимите съвременни устройства – таблети и смартфони, станали неотменима част от ежедневието дори на най-малките. Добрият оптик може да ви даде отново необходимите добри съвети - за правилния и рационален избор и на слънчеви, и на защитни очила.

Коментари