Публикация

Проф. Д. Шойлев: Да закърмим децата с отношение към спорта


 Проф. Димитър Шойлев, травматолог, за подходящия спорт за всяко дете и родителския контрол върху приема на хранителни добавки.

Проф. Шойлев, дмн, е един от най-известните български хирурзи и травматолози. Роден е през 1935 г. в София. Завършил е медицина и е специализирал при световноизвестния проф. Алберт Триа във Франция. Консултант е в Клиниката по спортна травматология и ортопедия. Дълги години е бил състезател по волейбол.

Проф. Шойлев, още древните са казали: „Здрав дух – в здраво тяло”. Важи ли този постулат и за съвременния човек?
Първо, трябва да разграничим професионалния от всекидневния спорт. Моето лично мнение е, че в повечето случаи професионалният спорт е патология. Известно е, че 80% от хирурзите прекарват инфаркт. 80% от миньорите имат силикоза. В този дух на мисли трябва да се знае, че професионалният спорт води до сериозни изменения в опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата система и т.н. Това са екстремни натоварвания. Все още не е известно какви са адаптационните способности на човешкия организъм. Затова натоварванията в отделните спортни дисциплини имат емпиричен характер. Ние не знаем до каква възможност може да поеме човешкият организъм. Какво означава пулс 160 – това е патология за нормалния живот? А 80% от спортистите при тренировки имат такъв пулс. Затова трябва да разграничим аматьорския спорт от професионалния.


Какво трябва да знаем, ако спортуваме всекидневно?
Първо, много важно е да се знае, че любовта към аматьорския спорт носи здраве и това отношение трябва да се възпитава. Още от ранно детство семейството, училището е редно да посочат на детето пътя към спорта и то да го обикне. Ние трябва да закърмим нашите деца с отношение към спорта. Да го възприемат като необходимост. Така както знаят, че сутрин трябва да закусват, да си мият ръцете преди ядене, да си лягат навреме.


Всяко дете ли може да се занимава с какъвто и да е спорт, или има някои задължителни условия, които трябва да се спазват?
Не може всеки млад човек или дете да практикува спорт, какъвто му харесва или какъвто искат родителите. Упражняването на спорта трябва да се извършва задължително след консултация с компетентни хора – предимно спортни лекари, ортопеди. Те трябва да кажат, с оглед на физическите дадености и телесната конструкция на детето, към кой спорт трябва да се насочи – дали към волейбол, баскетбол, плуване, гимнастика и т.н. Тази базисна консултация е много важна. След като детето започне да спортува, задължително трябва да бъде под сериозен лекарски контрол.


Какви са опасностите, ако се пренебрегне тази базисна консултация?
Има опасности, ако детето е с някои вродени или придобити заболявания на сърдечно-съдовата система. Много е опасно неправилното натоварване на организма, защото може да се стигне и до изменение на опорно-двигателния апарат. Затова трябва да има базисна консултация и след това периодична консултация.


Кои са най-честите травми, с които се сблъсквате като хирург ортопед?
Увреждат се най-често коленните, глезенните и раменните стави. От натоварване изменения могат да настъпят в поясната област на гръбначния стълб. Самият аз съм жертва на това – имам на три нива дискова херния, рамото не мога да го вдигна от волейбола, колената – също. Но аматьорският спорт дава здраве.


Какви рискове крият заниманията с фитнес?
Преди 30 години, ако срещнехме на улицата някое момче с огромен врат и едро като бик, веднага правеше на всички впечатление. Сега защо не прави? Защото голяма част от младите хора се занимава с фитнес. В същото време тъкмо в някои фитнес зали се предлагат най-различни добавки за помпане на мускули. Понякога тези добавки съдържат не това, което пише на опаковката. Така се стига до патологично стимулиране, да го наречем допингиране.

 

Значи хранителните добавки за мускули не са безобидни?
Това са много сериозни добавки към храненето и ние не знаем съвсем точно какъв е техният състав. Трябва да се прецени дали проспектът за всяка добавка отговаря на реалното й съдържание. Защото понякога нещата се променят, за да се получи търговска печалба. Проблемът тук е за допингирането на младите хора, които отиват в тези зали и искат да излязат като Шварценегер. Но това не става така лесно.

 

Може ли да се получи зависимост от тези добавки?
Получава се приспособяване, пристрастяване към тези добавки за трупане на мускули. И е изключително опасно, а последствията са големи - за нервната, за сърдечно-съдовата система, за черния дроб.


Какво съветвате тогава родителите?
Родителите трябва да имат пълен контрол над това какво правят и какви добавки приемат в залите децата им. Разбира се, всичко зависи и от културата и почтеността на треньорския състав.

Коментари