Публикация

Остеохондрозата обича жените


Остеохондрозата е разпространено заболяване на гръбначния стълб, характерно с поражение на междупрешленните дискове с последващо поражение на междупрешленните стави и свързващия апарат на гръбнака. Симптомите на болестта зависят от мястото, където тя е локализирана. В зависимост от това се различават шийна, гръдна и поясно-кръстна остеохондроза. 80% от болките в гърба са предизвикани именно от това заболяване.

Патологичните процеси в началото засягат костите и връзките, затова научаваме, че сме болни от остеохондроза чак когато се появят усложненията – болка, нарушена чувствителност, мускулна атрофия, нарушения в работата на вътрешните органи.

В съвременния свят от остеохондроза страдат от 40 до 80% от жителите на планетата. Заболяването атакува обикновено хората над 30 години, но понякога първите симптоми се появяват още при 15-20-годишните. Жертва на остеохондрозата стават хора в социално активна възраст, заболяването продължава дълго и е склонно да рецидивира, затова нанася сериозни щети на обществото. Жените боледуват по-често, но при мъжете страданието протича по-тежко.

С остеохондрозата човекът плаща за изправения си вървеж. Нито един представител на четириногите не страда от това заболяване. Големината на натоварването, притискащо два прешлена на гръбначния стълб, до голяма степен зависи от положението на тялото. Когато човек лежи, натоварването е най-малко. Когато стои, натоварването се увеличава 2,5 пъти, а при наклон напред – 10 пъти.

При вдигане на тежести натоварването нараства неимоверно. Ако в това време гърбът ви е наведен напред, можете да умножите това число по 10.

Когато върху междупрешленните дискове действа голяма сила, те се травмират, деформират, започват да притискат близките нерви и кръвоносни съдове и да ги повреждат. В резултат на всичко това се нарушава кръвоснабдяването на главния мозък (появяват се световъртеж и главоболие) и се дразнят вътрешните органи. Ако дискът е започнал да се разрушава, той губи свойствата си на пълноценен амортисьор. Това води до повреждане на костната структура на гръбначния стълб и постепенно той губи гъвкавостта си.

При остеохондрозата в гръбначния стълб и междупрешленните дискове, състоящи се от хрущялна тъкан, стават изменения. Вследствие на това размерът на отверстието, през което преминават нервите, тръгващи от гръбначния мозък, се намалява. И нервите могат да се прищипят. Това е още една причина за възникване на болка. Ако нервите престоят прекалено дълго в това състояние, част от влакната им ще загинат и мускулите ще започнат да атрофират. Повредената чувствителност на нервните влакна може да доведе до липсата на чувствителност и в отделни участъци на кожата.

Защо възниква остеохондрозата?

Наследственост. Родителите могат да предадат на детето си походката и осанката, при които натоварването на гръбначния стълб се разпределя неравномерно. По наследство може да се получат и особеностите в строежа на хрущялната тъкан, на физико-химичните й свойства, в резултат на което междупрешленните дискове може по-лесно да се повреждат.

Тежък физически труд. Остеохондроза може да се развие и при млад спортист, когато хрущялната тъкан не може да издържи на натоварването.

Ученици, студенти, хора, заети с умствен труд, които са принудени дълго да седят, също подлагат гръбначния си стълб на голямо натоварване, особено ако седят неправилно.

Когато човек продължително време се намира в принудително неудобно положение, рискува да стигне до диагнозата остеохондроза.

На риск са подложени и хората, които имат някакво изкривяване на гръбначния стълб, защото натоварването се разпределя неравномерно.

Травми и микротравми също могат да провокират заболяването.

Възможно ли е пълното излекуване на остеохондрозата?

Това зависи от формата на заболяването, неговата тежест, правилното и своевременно лечение. Пълното излекуване е възможно само в началния стадий.

Най-важното е да се преустанови развитието на заболяването и да се направи всичко възможно да изчезнат част от патологичните изменения в гръбначния стълб, както и да се намалят симптомите.

Коментари