Публикация

Д-р Р. Тодорова: Готови сме и не сме бягали от конкуренцията”


Д-р Румяна Тодорова, директор на Националната здравноосигурителна каса, в интервю за Хелт медия



Д-р Тодорова, какво означава за пациентите увеличаването с 10 процента на сумите, които касата плаща на изпълнителите на медицинска и стоматологична помощ?
Това е една добра новина и за лекарите, и за пациентите.

А защо не го направихте по-рано, имаше многократни искания в тази посока?
Нека да е ясно, че това увеличение не е във връзка с бюджетния излишък. Става въпрос за средства, които са набрани в резултат на добре свършената работа на Националната агенция по приходите и от друга страна – за икономии в административните разходи. Трябва да се знае, че ние сме високотехнологична институция и не харчим пари за кламери и хартия, както някои ни обвиняваха.

За пациентите това решение осигурява подобрен достъп до здравеопазване. До края на годината осигуряваме допълнително над 500 хиляди направления за консултации със специалисти, както и допълнително около 1 млн. и 500 хил. лв. за лабораторни изследвания. Болниците също получават повече средства, което им позволява да работят с по-добри лекарства, да ползват повече консумативи и не на последно място – да увеличат заплатите най-вече на сестрите, които са с неоправдано ниски доходи.

Но председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов веднага заяви, че не е доволен от това увеличение, защото е недостатъчно...
Той винаги е бил недоволен от финансирането, но такива са възможностите на нашата държава. Толкова позволява здравната вноска, която идва от всеки гражданин. Ние работим по солидарния принцип – здравият покрива разхода на болния, а по-заможният практически подпомага човека с по-скромни доходи. В други държави, с които ние изобщо не можем да се сравняваме като стандарт, например Швейцария, също са недоволни, въпреки че там бюджетът за здравеопазване е 59 милиарда франка.

Ще издържите ли догодина да запазите това увеличение?
Това е нашата борба. За 2009 г. сме заложили ръст от около 500 млн. лв. и ще държим на този ръст. Имаме много ясни мотиви и разчети, с които сме запознали Министерството на финансите. Ако получим само 300 млн. лв. ръст, както до момента е предвидено, има известен риск да не можем следващата година да издържим но по-високите цени, които приехме да плащаме на лекарите и здравните заведения. Ние неслучайно не подписахме споразумението и не се съгласихме с този ръст. Всяка година ние сме длъжни да сключваме нови и нови договори с лечебни заведения, чиито документи са изрядни, а други болници значително увеличават дейността си. Например „Токуда” отчита значително повече средства от предвидените в договора й с касата...

Но това означава, че хората избират да се лекуват там за сметка на малки и неефективни болници. През следващата година ще можете ли да насочите повече средства към болниците, които се предпочитат от пациентите?
Доброто в законодателството е, че пациентът върви с парите си. Няма значение дали човекът идва от Видин и се лекува в София, или от Пловдив във Варна. На всеки три месеца ние преразпределяме средствата към районните каси според реалния поток от пациенти.

Готова ли е НЗОК за демонополизацията?
Готови сме и не сме бягали от конкуренцията. В рамките на шегата – нека да има и други виновни в системата... Ние държим да се убедим в гаранциите за сигурността на здравноосигурителната система след 1 януари 2010 г. Не е ясно какво ще се случи с пациентите на фондове, които евентуално фалират. Защото, когато се разпределя един ограничен ресурс между няколко фонда, солидарният принцип е поставен под въпрос. Представете си фонд, в който се запишат голям брой възрастни и болни хора, как той ще издържи да плаща тяхното лечение. Говори се за солидарен фонд, който ще насочва допълнителни средства към касите, които имат пациенти с повече и по-тежки заболявания. Но и този солидарен фонд не разполага с безкрайни пари. В момента се осигуряват около 7 милиона души, а здравни услуги реално ползват 3 милиона, при което средствата са недостатъчни. Важно е при въвеждането на частните здравни фондове да са ясни гаранциите за пациентите и за здравната система като цяло.

Коментари