Публикация

Внимателно с обработката и съхраняването на продуктите


Когато в менюто ни преобладават въглехидратите, организмът ни в по-голяма степен се нуждае от витамините В1, В2 и С. При недостиг на белтъчини в храната се снижава усвояването на витамините В2 и С, нарушава се преобразуването на каротина във витамин А.

 

Огромно значение за намаленото количество витамини в организма ни имат високорафинираните продукти, в които витамините са унищожени по време на обработката. Друг проблем са консервираните продукти.

Използваните в селското стопанство съвременни методи и най-вече изкуствените торове доведоха до намаляване на витамините А, В1, В2 и С в плодовете и зеленчуците с повече от 30%. Казано с други думи, даже строго балансираната диета в повечето случаи не може да обезпечи потребността на организма ни от витамини.
Затова, ако не искаме често да отскачаме до аптеката, трябва да сме информирани какво се случва с витамините в храните при тяхната обработка.

• Когато прясното мляко кипи, количеството на съдържащите се в него витамини силно намалява.

• Средно девет месеца в годината европейците употребяват плодове и зеленчуци, отгледани в парници или след дълго съхраняване. Такива продукти имат много по-ниско съдържание на витамини от отглежданите на открито.

• След три дни съхранение в хладилник продуктите губят 30% от витамин С.

• При термична обработка храната губи от 25 до 90-100% от витамините, съдържащи се в нея.

• Светлината разрушава витамините. При В2 този процес е особено активен, а витамин А се унищожава от действието на ултравиолетовите лъчи.

• Обелените плодове съдържат значително по-малко витамини.

• Сушенето, замразяването, механичната обработка, съхраняването в метални съдове и пастьоризацията намаляват количеството на витамините.

• Съдържанието на витамини в плодовете и зеленчуците силно варира през отделните сезони.

Коментари