Публикация

Холивудската усмивка


Интервю с д-р Николай Колев, специалист в областта на естетичната стоматология, специализирал няколко години в Париж. Двата най-предпочитани метода за постигане на усмивка, каквато имат звездите от екрана, са избелването на зъбите и фасетите.

Д-р Колев, какво представлява избелването на зъбите?
Това е най-бързата за извършване и с най-голяма естетична стойност козметична процедура, която може съществено да подобри изгледа на лицето ни. По-бялата усмивка е белег за младост и в класацията на антиейджинг процедурите заема първо място. Избелването обикновено е част от цялостен план за естетични интервенции.

Преди всичко се избелват естествени здрави зъби. Допълнително след него може да се наложи подмяна на стари фотополимерни пломби, особено във фронта, както и емайлопластика на наличните зъби, за да придобият естествени и хармонични пропорции.

Болезнена ли е процедурата по избелването?
Тя е напълно безболезнена. Вероятно това е най-приятната и свързана с използването на най-малко инструменти стоматологична процедура. Преди нея всички меки тъкани се изолират, за да нямат досег с избелващия гел, а по време на манипулацията чувствате зъбите си нормално.

Безопасна ли е тя?
Един от често задаваните въпроси е доколко избелването има ефект върху здравите зъби. След повече от 20 г. наблюдение върху ефекта от избелването, както и след усъвършенстваните и перфектно дозирани избелващи системи днес може със сигурност да се каже, че тази процедура няма никакъв отрицателен или деструктивен ефект върху зъбните тъкани - нито на макро, нито на микрониво. Зъбният емайл не се променя, не настъпва деминерализация и не се извличат от зъбите никакви минерални субстанции. Дори старите и недотам добре дозирани системи, които често водеха до "преизбелване" на зъбите и до продължителна чувствителност, се оказа, че нямат вреден ефект върху самите зъби.

Избелването се прави дори в някои случаи и на деца за корекция на потъмнели зъби, за да не страда самочувствието им, особено в ранния пубертет, когато акцентът върху външния вид започва да има все по-голямо значение.

Колко траен е ефектът от него?
Той зависи от няколко основни фактора. Водещият ефект от избелването е стабилен до 3-4 години, като след него е нормално зъбите леко да потъмнеят. Единственото сигурно е, че цветът на зъбите никога не може да се върне до първоначалния. Ефектът зависи от много странични фактори, най-вече от консумацията на оцветяващи храни и напитки, както и от катраните при пушене, но и от хигиенните навици и редовното измиване на зъбите. Практиката показва, че по желание след 3-та година може да се проведе едно "поддържащо избелване", което се прави в домашни условия със система за домашно избелване и цели да се запази стабилен постигнатият чрез офис избелване цвят.

Домашно или офис избелване? Кое да предпочетем?
Избелването, провеждано в кабинета, има няколко важни предимства: провежда се от стоматолог, може да се контролира ефектът от манипулацията и дори да се постигне по-значителен ефект при определени зъби и по-лек на други. Пести се и време - зъбите от едната челюст се избелват в рамките на 30 минути. Ефективността зависи директно и от подготовката за процедурата - професионално отстраняване на зъбен камък, плака и оцветявания по зъбите, както и полиране на повърхностите, нещо, което не може да бъде извършено в домашни условия.

При тях съществуват редица рискове и се допускат грешки поради незнание. Веднага след като отворите кутията с избелващия гел, разбирате, че има цял списък с противопоказания за провеждането му - най-вече свързани със състоянието на венците и зъбите. На практика правилното дозиране и време на действие при домашни условия е невъзможно, дори има опасност зъбите да се преизбелят. Също така трябва да се знае, че престоят с избелващ гел през нощта води до увреждане и силно дразнене на венците.

А какво представляват фасетите?
Те са порцеланови люспи, които се използват, за да може да се възстанови изцяло естетичната част от зъба. През 60-те години има бум на фасетите, а днес са голям хит в Щатите и в Европа. Тези люспи се използват предимно за възстановяване на фронталните зъби, не на дъвкателните. Правят се на горната и долната шестица, защото самите те не са чак толкова здрави, че да могат да издържат дъвкателното налягане на по-задните зъби.

Какви са основните приложения на фасетите?
Те са една от възможностите, които се използват при видовете лечение. Няма абсолютни показания за приложението им. Първо трябва да има останали достатъчно здрави зъбни тъкани. На силно разрушени зъби, лекувани с много пломби, фасети не могат да се сложат. Обикновено фасети се правят или на абсолютно здрави зъби, или на зъби, които имат дефекти, но само по външната повърхност.

Поставянето на фасети се препоръчва и при случаи на много тежки оцветявания на зъбите, при флуороза и тетрациклинови оцветявания, когато с избелване не може да бъде постигнат ефект. Много често порцелановите люспи се слагат при травми на зъбите – например някой е паднал, счупил си е някакво ръбче на някой зъб, което е много трудно да се възстанови с полимер, защото няма как да се закрепи.
Предпочитат се живите зъби, защото мъртвите като цяло са по-крехки и правенето на фасета може още повече да ги отслаби и дори да доведе до счупване на зъб.

Колко струва процедурата?
Зъботехническите лаборатории по принцип държат доста високи цени, защото скулптурирането и изработването на фасети е много по–трудно, отколкото изработването на металокерамична корона. Общо взето цените варират между 300 и 450 лв. за една фасета.

Коментари