Публикация

​Проф. Кълвачев: Папилома вируси заразяват и нероденото бебе (ВИДЕО)

Има сериозни доказателства, че HPV вирусът може да премине в плацентата, а също и в кръвта на пъпната връв


HPV вирусите могат да преминат през плацентата и да заразят нероденото бебе. Откриват се и в кръвта от пъпната връв. Това коментира пред CredoWeb проф. Златко Кълвачев, началник на Лабораторията по клинична вирусология и микробиология в ДКЦ "Софиямед".

„Например доскоро се считаше, че ако гениталиите на бременната са заразени, няма риск от предаване на HPV вируса на плода. През последните години обаче излизат все по-нови и сериозни доказателства, че той може да премине в плацентата, а също и в кръвта на пъпната връв. Има и друга възможност за вертикално заразяване на новороденото – чрез майчината кърма, в която също се открива HPV“, казва проф. Кълвачев.

Вирусът се открива в лигавицата на устната кухина на новородени. Това е доказателство, че вирусът преминава плацентарната бариера и може да зарази плода. Факт е, че при новородените се доказват същите типове вируси като при майката. Рисковете са не само за бебето, но и за самата бременна. Има данни, които свързват инфекцията с вируса с повишен риск от прееклампсия, както и от спонтанни аборти.

Възможно е заразяването на плода да става съвсем в началото, при оплождането на яйцеклетката. За това говорят фактите, че вирусът се открива и в сперматозоидите. В тази връзка е препоръчително лекарите в ин витро центровете да са с повишено внимание.

Интересни са и данните от проучвания, които сочат, че човешките папиломни вируси причиняват рак на белия дроб в немалко случаи. Изследванията са правени при непушачи. Новите факти сочат, че при много от първичните тумори на белия дроб в тъканите се откриват различни образци на папилома вируси. Учените дискутират въпроса, как този вирус е попаднал там. Единият вариант е той да произлиза от вече съществуваща генитална инфекция. Има обаче и публикации, които твърдят, че HPV вирусът може да се открие в издишания въздух на хора, болни от рак на белия дроб.

Новите данни за HPV вирусите тепърва ще се обсъждат в научните среди. Не бива да се отива в другата крайност, да се твърди, че всички са застрашени, че нещата са неизбежни. По принцип заразяването с HPV вируса става главно чрез контакт, основно сексуален. Има обаче алтернативни възможности, които трябва да се обсъждат. Фактът, че вирусът се открива в кръвта, в слюнката и майчината кърма, навежда на мисълта, че това също са възможни пътища за предаване на инфекцията.

Докато у нас си говорим дали трябва или не трябва да се правят масово, в други страни, където имунизацията се практикува отдавна, вече берат плодовете – заболяемостта от рак на маточната шийка е значително снижена. Ваксините срещу HPV вируси у нас се прилагат от 2006 г. Вече има и Национална програма, която работи. Новото е, че скоро в ЕС ще бъде регистрирана и 9-валентна ваксина – тоест с една имунизация ще се ваксинираме срещу 9 щама на човешкия папиломен вирус. 

Коментари

Ани Димитрова
24 апр 2015 16:01

Клиничната и социална значимост на HPV инфекцията е безспорна. Сега се оказва, че има още много неща, които не знаем и предстои да разберем за нея. Но основата, която не бива да забравяме си остава редовната профилактика - HPV тест и цитонамазка.