Публикация

Заплати във варненската МБАЛ „Св.Анна” – само при положен труд

Доц. Лидия Петкова стана управител на варненската МБАЛ „Света Анна” преди три месеца. Дотогава завежда клиниката по урология в болницата, която се счита за най-модерната в областта си в цяла Североизточна България.

Какво успя да постигне новото ръководство през този период и какво предстои? Има ли недостиг на кадри в болницата и превърна ли се тя в привлекателно за работа място?
Репортер на health.bg разговаря с доц. Петкова.


Доц. Лидия Петкова стана управител на варненската МБАЛ „Света Анна” преди три месеца. Дотогава завежда клиниката по урология в болницата, която се счита за най-модерната в областта си в цяла Североизточна България.

Какво успя да постигне новото ръководство през този период и какво предстои? Има ли недостиг на кадри в болницата и превърна ли се тя в привлекателно за работа място?
Репортер на health.bg разговаря с доц. Петкова.Какво успяхте да направите през първото тримесечие като управител на болница „Света Анна”?
Сключихме договор с НЗОК по 177 клинични пътеки. Предстои през есента да включим чрез анекс още две нови пътеки, които ще поемат дейностите по неонатология, каквато досега не сме имали. (
Вече имаме капацитета и ресурса да разкрием отделение за недоносени бебета. Апаратурата за новото звено е закупена със средства от благотворителната кампания „Българската Коледа”. През следващата година усилията ни ще бъдат насочени към разширяване на вътрешното отделение.

Има ли проблем със заплатите на медицинския персонал?
В лечебното заведение това вече не е проблем. Успяхме да променим начина за разпределение на трудовите възнаграждения, което реално повиши доходите на нашите служители.
Новата методика се базира на приходите от касата, от здравното министерство по отношение преминалите спешното отделение и хемодиализа, както и собствени постъпления от кабинети, от услуги.
Събирайки всички тези средства, се оказа, че има пари. Когато дойдохме, имаше подписан базов колективен трудов договор, според който основната заплата на лекарите беше около 650 лева, на медицинските сестри – 490 лв., на санитарите – 250 лева.
Променяйки методиката, лекарите вече получават заплата от 1000 лв., хирурзите - още повече, сестрите - между 700 и 900 лева. Разпределяме парите само въз основа на извършения труд – колкото повече се работи, толкова повече се получава.
За заплати от бюджета сега се разпределят около 200 хиляди лева, а досега - под 100 хиляди лева.

Това означава ли, че имате много кандидати за работа?
В болницата няма недостиг по отношение на средния медицински персонал.
Все още обаче липсват кадри в оперативните отделения – има нужда от анестезиолози, специалисти в реанимацията и рентгена.
Още по време на предходното управление голяма част от колегите напуснаха и нашата следваща цел е да върнем тези хора обратно, предлагайки им по-достойно заплащане. Мисля, че това ще стане, но изисква време.

Кога да очакваме обновения спешен център?
В момента само 17% от преминалите пациенти се хоспитализират, така че там работата трябва да стане по-интензивна, което е основа на нашия проект за нов център. Обещаните 1,2 млн. лв. за реконструкцията на центъра вече са преведени по нашата сметка, започнахме конкурсите по Закона за обществените поръчки и ремонтът ще започне съвсем скоро.
Очаква се той да продължи около два-три месеца. Надявам се най-късно до есента спешният център да е готов. Звеното ще отговаря на всички изисквания – със строга организация чрез разделяне на потока от пациенти, с обособяване на най-тежките случаи, така че обслужването да се извършва бързо и оперативно.

Проектът, който сме направили, ни гарантира 30-годишна работа при европейски стандарти. С подобна структура се прави център в „Пирогов”, но при нас мащабът е по-малък. Ремонтът ще се извърши през летния сезон на два етапа. Целта е той да не се отрази на приема на пациенти и на качеството на работата.

Коментари