Публикация

Ваксините предотвратяват „изхабяването” на антибиотиците


По-широкото приложение на ваксините не само намалява необходимостта от изписване на антибиотици, но и прави тяхното приложение по-ефективно.

Това заяви пред health.bg доц. Тодор Кантарджиев, завеждащ отдел „Микробиология” в Националния център по заразни и паразитни болести.

Прекалено честата употреба на антибиотици прави бактериите в човешкото тяло и в обкръжаващата среда устойчиви (резистентни).

„Пример за това е Франция. Там общата бактериална резистентност беше достигнала 50 процента. След като бяха взети мерки за намаляване на  употребата на антибиотици, тя е в рамките на 20-30 процента.” – коментира доц. Кантарджиев.

Той поясни, че чрез масовото приложение на ваксините се ограничават инфекциозните заболявания, което води до ограничаване на употребата на антибиотици. Това от своя страна създава по-малко възможности бактериите да развият устойчивост към антибиотиците и по този начин се запазва лечебната им сила.  

„Антибиотиците са епохално постижение на микробиологията, но не единственото. Ваксините са не по-малко постижение.” – подчерта доц. Кантарджиев.

България е от малкото страни, в които общата бактериална резистентност намалява. След 2004 г. тя е под 20 процента.

 

 

Коментари