Публикация

КОЦ-Пловдив продължава да затъва финансово

От РЗОК питат в писмо директора на диспансера „защо няма формирани листи на чакащи” пациенти


Комплексният онкоцентър в Пловдив продължава да затъва финансово, заяви пред журналисти неговият директор д-р Калин Калинов. 

С още 330 000 лева се е увеличил от началото на май дефицитът на здравното заведение за лекарства. Така за месец и половина за медикаменти и лечебна дейност здравното заведение е в преразход за над 1,7 млн. лева.
Ситуацията е особено тревожна, след като за лъчетeрапия РЗОК - Пловдив е отпуска бюджет до края на годината в размер само на 156 000 лева. Д-р Калинов е категоричен, че тези пари са крайно недостатъчни и ще доведат до допълнителен дефицит в диспансера. Той посочи, че е получил писмо, подписано от директора на регионалната каса, в което му се задава въпросът „защо няма формирани листи на чакащи”. „Това е пореден абсурд. Касата иска от мен нещо, което самият министър Петър Москов отхвърли и обеща, че в онкологията листи на чакащи няма да има, коментира директорът. Според него идеята за сливане на диспансерите с многопрофилните болници е неоснователно. Няма логика да се говори за „пълноценен комплексен отговор на онкозаболяванията”, а да се ликвидират Комлексните онкологични центрове, където се извършва точно най-пълното и качествено лечение на болните, категоричен е д-р Калинов. Директорът на Комплексния онкологичен център в Пловдив покани здравния министър лично да се запознае с условията и начина на протичане на дейността в бившия онкодиспансер, за да прецени сам, по думите на д-р Калин Калинов, "дали сме джунгла и дали пациентите ни се лутат като животинчета".
"Центърът в Пловдив не само осигурява нужните комплексни услуги на своите пациенти, но и разполага с всички звена, за да отговори на предизвикателствата и изискванията, предявени от министъра", коментира още той по повод предложените промени в закона за лечебните заведения за сливане на онкоцентровете с многопрофилните болници.
Д-р Калин Калинов бе категоричен, че реформа е нужна и тя трябва да е подчинена на нуждите на пациента, но не може да се прави без ясна стратегия.
"Реформа се прави на базата на широко обсъждане, след което се стига до експертно решение. За мен проблемът е липсата точно на подобен диалог", заяви д-р Калинов.
По думите му лекарите от КОЦ - Пловдив, ще са в режим на символични протести до момента, когато бъдат представени ясни предложения от страна на министъра. Очаква се общинските съветници да гласуват на следващата сесия на Обс декларация в подкрепа на Онкодиспансера.

Коментари