Публикация

Задължителна национална здравна карта ще регулира финансирането на болниците от НЗОК

Здравната реформа на министър Москов беше приета на второ четене в пленарна зала


Промените в Закона за Здравно осигуряване бяха обсъдени на второ четене в Народното събрание. Въпреки многобройните протести на медици в последния месец, които са против сливането на болници и диспансери, управляващите гласуваха промените в закона за лечебните заведения и така те влязоха за обсъждане в Парламентарна зала. Министър Москов уточни, че се връща възможността за приватизация на лечебните заведения, като договор с НЗОК ще могат да сключват само болници, имащи възможност да осигурят комплексно лечение на пациентите.В предложените промени се предвижда също регламентиране на 12-часовите смени на медицинските работници, като на месечна база трябва да се спазват необходимия брой часове. 

Въвежда се и задължителна Национална здравна карта.

"Там, където Националната здравна карта определи при становище, че желанието за разкриване на ново лечебно заведение не съответства на нуждите, НЗОК няма да има право да сключи договор с такова лечебно заведение", обясни министър Москов, цитиран и от БНР

Т.е. Здравната каса ще осигурява финансирането на болници, определени с Националната здравна карта. Спира се финансирането на структури и започва да се финансира лечение.Здравният фонд няма да работи с новооткрити здравни заведения в райони, в които според здравната карта няма нужда от тях. Националната здравна карта ще се формира на база на изследване на потребностите и реалната снимка на болничната и доболничната инфраструктура.

Министър Москов подчерта, че по статистически данни в България за последната година има повече отворени болнични заведения, отколкото казина. 

Коментари

Ина  Димитрова
3 юни 2015 16:29

Какво значи комплексно лечение? Сега има болници, които лекуват само едно нещо - например очни болести или гръбначни проблеми.