Публикация

Забрана на остарелите методи при раждане иска сдружение "Родилница" в отворено писмо до министър Москов

От сдружението настояват за забрана върху остарелите методи, използвани при раждане, за мащабна образователна кампания и заклеймява всякакъв вид насилие


Наредба за родилните грижи искато от сдружение

От сдружение "Родилница" отправиха чрез отворено писмо апел към министъра на здравеопазването Петър Москов, в което настояват за спешна среща, на която да бъде обсъдено състоянеието на родилната помощ в България, както и да се набележат конкретни мерки, които да бъдат предприети, за да се защитят в максимална степен правата на майките и новородените. Акцентът в отвореното писмо на сдружението е върху прилагани методи, които отдавна вече имат единствено "историческо значение", като методът Кристелер, както и за формите на насилие, упражнявано по време на раждане. 

От "Родилница" настояват за наредба, която да постановява, че родилката има право да бъде безплатно придружена от близко или доверено лице, като болниците да бъдат задължение да подсигурят условия за упражняването на това право, като същевременно не възпрепятстват по никакъв начин правата на раждащата. 

Министерството на здравеопазването е призовано да инициира мащабна образователна кампания сред медицинските служители с участието на юристи и пациенти, за да се разяснят изискванията за постигане на информирано съгласие при раждане.

Неформален повод за писмото стана фаталното раждане в Тетевенската болница, при което Медицинският одит доказа неглижиране на състоянието на плода от страна на медицинския екип и използване на неправилни, остарели и отречени техники.

Докладът на ИАМО по случая с родилката в Тетевен може да прочетете ТУК

Коментари

Елеана Симова
11 юни 2015 14:14

Тази тип сдружения са ми прекалено крайни, не че не подкрепям принципно нещата, които искам, но ако не ме лъже паметта точно те искаха да се ражда вкъщи, което за мен си е безумие.