Публикация

8-сантиметрова миома в разпад бе отстранена на бременна жена в МБАЛ „Дева Мария“

8-сантиметрова миома в разпад бе отстранена на бременна жена в МБАЛ „Дева Мария“


Наблюдаващият ме гинеколог ме насочи към София, но аз се доверих на д-р Хубчев и не съжалявам, сподели пациентката

В акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ „Дева Мария“ Бургас бе извършена високорискова операция на бременна жена, при която се отстрани 8-сантиметров миомен възел в разпад. Пациентката постъпва в болницата със силни болки. След прегледа от специалист се потвърждава наличието на бременност в 4-5 месец и голям дегенеративен миомен възел, който предизвиква силни болки, маточни контракции и опасност за живота на бебето.

Първото си дете родих точно ден преди официалното откриване на „Дева Мария“ преди 5 години. Две години по-късно за първи път използвах услугите ѝ, когато постъпих с болки и бях оперирана от д-р Георги Хубчев по повод киста. Тогава той извърши успешна безкръвна операция. В този момент разбрах , че имам и миома, но не е премахната поради нейното местоположение – в непосредствена близост до фалопиевата тръба и големият риск тя да бъде засегната, разказва 30-годишната бургазлийка. Тя сподели, че след като е забременяла, преди близо 5 месеца, до този момент не е имала никакви проблеми. В последните две седмици миомата е започнала рязко да се увеличава, с по сантиметър на седмица. През последните няколко дни е изпитвала болки, поради което се е консултирала със своя наблюдаващ гинеколог.

Пациентката сподели, че е била посъветвана моментално да потърси медицинска помощ в София, тъй като само там имат компетентността да помогнат в този случай. Поради силните болки, които изпитва в този момент решава да не предприема толкова дълго пътуване. Отива в болница „Дева Мария“ търсейки вече познатия и д-р Хубчев, който я приема веднага и обсъждат вариантите за лечение.

"Благодарна съм на целият екип, който ми помогна и се моля всичко да е наред с моето бебче. Изключително съм доволна от обслужването в болницата и от грижите, които се полагат за мен. Днес вече съм раздвижена и се чувствам добре", изказа благодарността си младата жена.

"След подобни обемни интервенции върху бременни жени много рядко се случва да се запази бременността, а в случая успяхме да запазим и самата тръба", разказа излизайки от операционната д-р Георги Хубчев. "Това е високорискова операция, която извършихме с д-р Габриела Панайотова, операционна акушерка Юркюш Ахмед и анестезиологът д-р Стоян Милушев. Рисковете бяха големи, тъй като миомата заемаше почти цялата стена на матката и при отстраняването и се виждаше околоплодния мехур с плода. В много от случаите може да се износи бебето въпреки наличието на миомен възел. Но тук това беше невъзможно, тъй като той започва да дегенерира и разпада. Момичето ще остане на медикаментозна терапия и под лекарско наблюдение", допълни за нейното състояние началникът на АГ отделението.

Д-р Георги Хубчев е един от най-признатите специалисти по лапароскопска гинекология, урогинекология, онкогинекология и гинекологична ендокринология в България. Неговата помощ в МБАЛ „Дева Мария“ търсят пациентки с гинекологични заболявания не само от Бургас и региона, но и от цялата страна. Припомняме, че той е и причината всяка година в болницата във Ветрен да се провеждат демонстративни обучения на български лекари, водени от световноизвестни чужди специалисти по онко и урогинекология.

Коментари