Публикация

Хепатит В е 100 пъти по-заразен от ХИВ


Вирусът на хепатит В е толкова коварен, че той интегрира собствения си геном в човешкия. И колкото и да се лекува, колкото и да се вкарва пациентът в ремисия, този вирус във всеки момент може да реши да излезе от клетката и да започне да се размножава.

Това каза за health.bg д-р Станимир Хасърджиев от Асоциация "Хепасист".


Колкото и да се убива вирусът в кръвта, той си стои в нашата ДНК и винаги може да се реактивира.

Вирусът се предава по кръвен и по полов път, точно както и вируса на ХИВ, но вирусът на хепатит В е 100 пъти по-инфекциозен.  Заразяването може да стане само с 1/100 000 част от капка кръв.

Много големи групи са хронични носители на този вирус – за България проучванията сочат 4-5 процента. Те са и основен източник на зараза, защото много от тях разбират за състоянието си едва след появата на усложнения. Вирусът на хепатит В се предава чрез кръв и телесни течности /слюнка, сълзи, пот, урина, сперма/.
Хепатит В е голямото предизвикателство пред хепатолозите и ще продължи да бъде и през следващите 10 год. 

Хроничната инфекция има тежки последици -  70% от заболяванията от рак на черния дроб се дължат на хроничен хепатит В, той е по-честа причина за чернодробна цироза от алкохола.

Най-надеждният начин за предпазване е ваксинацията.
Родените след 1992 год. са ваксинирани по задължителната програма на МЗ.
За всички, родени преди 1992 год., дълготрайната защита може да се осигури единствено чрез имунизация с комбинирана ваксина срещу хепатит А и В.

Коментари