Публикация

​Съвети за пълноценен живот на болните с диабет тип 2

​Съвети за пълноценен живот на болните с диабет тип 2

На конгрес във Франция през 1990г. се взе решение да се създадат Дружества по диабета в страните от Европейския съюз. Мисията им е да внесат просвета сред болните от тoва коварно заболяване.


 В момента в дружество "Диабет" в град Пловдив, което аз съм основал, има около 400 членове. Ролята на тези дружества е изключително важна. Това доказах със следния експеримент: направих изследване с група от 200 души, които редовно посещават събранията на дружеството и други 200 човека, които са болни от диабет, но са слабо информирани и не посещават лекциите. Установи се, че при тези хора, които присъстват на лекциите ми, съдовите усложнения и инвалидизацията са по-малко разпространени, отколкото при втората група. Те живеят по-дълго, по-трудоспособни са и се пенсионират по-късно.

Хората, болни от захарна болест, трябва да се запознаят със същността на диабета, да спазват определен хранителен режим и ритъм на хранене- да закусват, обядват и вечерят редовно и приблизително по едно и също време. Не трябва да преяждат или пък да не се хранят.

Освен това е нужно да засилят физическата си активност- достатъчно е 30 мин. бързо ходене на ден. Необходимо е болните да избягват стресовите ситуации и да водят по-хармоничен живот. Необходима част от живота на хората със захарна болест представляват глюкомерите. Те дават възможност на пациентите лесно да изследват кръвната си захар и ако стойностите й са по-високи, да вземат необходимите мерки.

Пациентите трябва да внимават на какво стъпват, защото ако има увредена нервна структура на краката се загубва сетивността. В резултат на това могат лесно да се одраскат или нарянят без да усетят. След това раната остава незабелязана, лесно се инфектира поради повишената кръвна захар и това може да доведе до гангрена и загуба на крайник.

Коментари

16 юли 2015 21:16
Тодор Тодоров
16 юли 2015 21:16

И аз питам ! Къде, освен Пловдив има такива сдружения ?

16 юли 2015 12:18
Пенка Благоева
16 юли 2015 12:18

Благодаря за информацията, проф. Павлов. Вашата извънболнична ангажираност с проблема е уникална. Имате ли колеги и в София с такава съпричастност?