Публикация

Виното - в умерени дози!


Откъс от бестселъра “Виното – новият извор на младостта” 

Дозата е в основата на спора дали едно нещо e вредно или полезно за човешкия организъм. Това важи в пълна сила и за виното. Според специалисти алкохолът е пагубен за нашето здраве, когато се приема в големи количества. При правилно дозиране обаче виното може да оказва силно положително въздействие.
   
Всеки организъм има своите индивидуални характеристики. Така например при консумация на вино са важни количеството и качеството на приетата храна. Роля играе и периодът на разграждане на алкохола в кръвта, който е между 0,1 до 0,15 промила на час. От значение е и действителното съдържание на алкохол. При централноевропейските вина то варира  обикновено между 10 и 13 %, което отговаря на 80 до 104 грама чист алкохол.

Виното и жените 
 
Поносимостта на жените към алкохол е значително по-ниска от тази на мъжете. Това се дължи на различната телесна композиция и по-ниските нива на обемно разпределение на кръвта. В женското тяло, сравнено с мъжкото, делът на мастната тъкан е по-висок. Това означава, че при едно и също тегло жената има по-малко телесни течности и следователно по-нисък кръвен обем. Тъй като алкохолът се приема през кръвта, е логично, че по-малкото количество кръв води до по-голяма концентрация на алкохол в нея. Като цяло поносимостта на жените към алкохол е с 20-30% по-ниска, отколкото при мъжете. Това се дължи на по-ниската активност на алкохолдехидрогеназата - ензима, който задвижва разграждането на алкохола.

Коя доза е безопасна? 

Оптималната доза вино според Световната здравна организация е от една до две осминки за жените и две до три осминки за мъжете. Тази доза е възможно да бъде обоснована с днешното ниво на медицинските ни познания. Разумната консумация при дамите е 20 грама алкохол на ден, а при мъжете до 30 грама.

Внимавайте и с дозата на антиоксидантите
Антиоксидантите са важни за нашето тяло, но ако дозите са прекомерни, вредят на здравето ни. Добър пример за това е витамин С. Големите количества водят до влошаване на здравословното ни състояние, но ако го приемаме по  400 мг на ден, опасност няма и той влияе добре върху организма ни. Освен това е необходимо да си набавяме хармоничен микс от антиоксиданти, вместо да наблягаме на един от тях. Следването на класическите средиземноморски питейни и хранителни навици, които се основават на обилната консумация на плодове, зеленчуци и вино, е един от пътищата за решаване на тази задача.

„Лекото” срещу „тежкото” вино

Докато за въздействието на растителните вещества във виното не се спори, алкохолните компоненти дават все по-голямо поле за размисъл. Изследователи провеждат опит, който има за цел да провери дали вино с 6 % алкохолно съдържание може да бъде еднакво здравословно с 12-процентно вино. Резултатите са изненадващи. В „лекото” вино откриват почти същото количество антиоксиданти, колкото и в „тежкото”. Оттук идва и логичната препоръка на изследователите да се приема вино с по-ниска алкохолност. Така се избягват негативните страни на алкохола и се извлича максимумът от позитивните сили на виното.  

Превод: В.Дерменджиева

Коментари