Публикация

77 лектори представят новостите в медицината в НДК

VII научна конференция "От науката до леглото на болния" е на тема "От промяната на рисковите фактори до модерната терапия на неинфекциозните болести. За първи път в рамките на събитието се провежда сериозен фармацевтичен форум


77 водещи специалисти в областта на сърдечно-съдовите, ендокринните, белодробните заболявания, хранене и диететика, генетика, фармация и фармакология, сексуална медицина, съдова хирургия и ангиология се събраха на VII научна конференция "От науката до леглото на болния" в НДК. Тази година тя е на тема "От промяната на рисковите фактори до модерната терапия на неинфекциозните болести". 

Организирана е  традиционно от фондация "Академия Кардиология" и Арбилис съвместно с Българската сърдечна и съдова асоциация, Българската асоциация по сексуална медицина, Българското научно дружество по фармация и Българският институт по метаболитен синдром. Подкрепящ партньор е Българският фармацевтичен съюз. В повече от  25 научни сесии се представят  над 100 лекции и се обсъждат съвременните терапевтични подходи при най-масовите и социално значими заболявания. 

"Вече 10 г. форумът се налага като едно от най-значимите мултидисциплинарни научни събития и участниците в него непрекъснато се увеличават - изтъкна доц. Борислав Георгиев, председател на фондация "Кардиология". 

Той подчерта, че идеята е да се даде път на младото поколение, на младите лекари, които показват качества на лектори и на учени.

За първи път във форума има изключително силно присъствие на фармацевти, отбеляза проф. Мила Власковска, председател на научния комитет на академията. Обяснението е, че покрай мощното навлизане на много нови лекарствени продукти - биотехнологични, биоподобни и т.н. възникват  проблеми с лекарствените взаимодействия, нежелани лекарствени реакции, които трябва да се компенсират. 

Форумът бе открит от кмета Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че няма нищо по-важно от здравето, а София е градът с най-добри болници и здравеопазване. Над 13,3 млн. лв. били инвестирани в ремонти и оборудване на общинските болници, а в следващите години трябвало да се положат усилия за доболничната помощ. Най-голямото предизвикателство по думите й е създаването на добри условия за реализация на младите лекари, за да останат в България.

Новостите ще бъдат събрани в книга "Профилактика, диагностика и терапия 2015 г.".

Автор: Лиляна Филипова

Коментари

Страхотно ниво!